Illegális bevándorlás

2019.07.26. 17:31

Akár kétszázan is meghalhattak a csütörtöki hajóbalesetben a Földközi-tengeren

A bárkán Eritreából, Egyiptomból, Szudánból és Líbiából útnak indult, Európába illegálisan bejutni próbálkozó emberek tartózkodtak.

Több tucat migráns holttestét emelte ki pénteken a líbiai parti őrség a Földközi-tengerből. Mindannyian az egy nappal korábbi hajóbaleset áldozatai.

Csütörtökön felborult egy migránsokat szállító bárka egy órával kifutása után, de még a líbiai partok közelében. Pénteki közlés szerint akár 350-en is lehettek rajta: Eritreából, Egyiptomból, Szudánból és Líbiából útnak indult, Európába illegálisan bejutni próbálkozó emberek.

Líbiai tisztségviselők elmondása szerint a bárka utasai közül legalább 130-at sikerült kimenteni, de még így is elérheti a kétszázat a vízbe fúltak száma, legtöbbjük nő és gyerek. A kimentett migránsokat visszavitték Líbiába.

Közülük tucatnyian kórházba kerültek, a többiek pedig különböző gyűjtőtáborokba, köztük abba, amelyet a líbiai belharcok miatt a hónap elején légi csapás ért félszáz ember halálát okozva.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa az idei eddigi „legszörnyűbb földközi-tengeri tragédiának” minősítette a csütörtöki balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában