Járvány

2020.04.08. 18:15

Alapjogokért Központ: álhír, amit a balliberálisok állítanak a veszélyhelyzetről

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint álhír, fake news, amit a magyarországi balliberális ellenzék, az ngo-k és a nemzetközi sajtó állít a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet jogi megítéléséről.

A jogi elemző intézet a veszélyhelyzettel kapcsolatos nemzetközi kritikákról, a magyar ellenzék magatartásáról, más országok járványkezelési gyakorlatairól és a különleges jogrendekről rendezett online sajtóbeszélgetést szerdán.

Szánthó Miklós igazgató hangsúlyozta, hogy a különleges jogrend koncepciója 1990 óta változatlan, a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályok 2012 előtti és utáni alkotmányban „majdnem szó szerint azonosak”. A veszélyhelyzet kihirdetésére – a korábbi és mostani alaptörvény szerint is – kizárólag a kormány jogosult, és azt csak a kabinet szüntetheti meg – mutatott rá.

Ismertetése szerint a veszélyhelyzet kihirdetése egyszer jogi aktus, amelyhez – az alkotmány szerint – nem szükséges az Országgyűlés sem előzetes, sem utólagos jóváhagyása. A veszélyhelyzet „tartalommal való megtöltéséhez”, köztük a törvényektől való eltéréshez rendkívüli intézkedésről szóló 15 napig hatályos rendeleteket kell meghozni. Azok hatályban tartásához szükséges az Országgyűlés felhatalmazása – mondta.

Az Országgyűlés a koronavírus elleni törvénnyel adta meg a rendkívüli intézkedések meghosszabbítására a felhatalmazást, azt ugyanakkor szintén a törvény szerint a parlament bármikor visszavonhatja, a veszélyhelyzet megszűnésével pedig az Országgyűlés a törvény hatályvesztéséről dönt.

Szánthó Miklós álláspontja szerint ezért nem igaz, hogy a kormány kiiktatja az Országgyűlés munkáját a koronavírus-törvénnyel; „a parlamenti kontroll teljes mértékben adott” – mutatott rá.

Szánthó Miklós összegzésként úgy fogalmazott:

„fake news, amit a magyarországi balliberális ellenzék és ngo-k és azok információi nyomán a nemzetközi sajtó állít a veszélyhelyzet kapcsán”.

Kovács István, a központ stratégiai igazgatója arról beszélt, minden ország a saját alkotmányos követelményeinek megfelelően harcol a járvány ellen. A többi között német, olasz, román, cseh, lett és spanyol példákat is részletesen bemutatva kijelentette: sehol máshol nincsenek „olyan szabályok és garanciák”, mint Magyarországon. Álláspontja szerint éppen ezért fals, hogy az Európai Unió és bizonyos tekintetben az Egyesült Államok demokrata politikusai szemében is Magyarország és Lengyelország áll a kritikák kereszttüzében.

„Fals az a kritika, hogy a magyar kormány ellehetetlenítené az Országgyűlés munkáját” – hangoztatta Kovács István arra is rámutatva, hogy az Országgyűlés szerdán is ülésezett.

Mint jelezte, más országokban is belpolitikai viták övezik a rendkívüli intézkedéseket, ezek azonban mégsem kerülnek ki a nemzetközi színtérre, és az ottani ellenzék a viták ellenére is támogatta azokat a súlyos helyzetre való tekintettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában