drogbandák

2018.03.26. 05:59

Alvilági csoportok tartanak rettegésben több brazil várost

A börtönökben foganatosított szigorítások miatt súlyos rendbontások voltak több északkelet-brazíliai városban.

A Ceará állam székvárosában, Fortalezában több kormányzati épületet támadtak meg, és öt buszt gyújtottak fel a hét végén. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint három feltételezett támadó halt meg rendőrökkel vívott tűzharcban. Két másik cearái városban is voltak rendbontások. Sobralban gyújtópalackot dobtak a biztonsági erők parancsnokságára, Cascavelben pedig ötven gépkocsit gyújtottak fel.

A hatóságok hat embert vettek őrizetben, de nem tájékoztatták a nyilvánosságot a kilétükről.

A helyi sajtó értesülései szerint a szervezett bűnözői alvilág így áll bosszút azon, hogy a börtönökben zavarják a mobiltelefonok használatát.

Valdomir Barbosa, a büntetés-végrehajtási intézmények szövetségének elnöke azt mondta, hogy Ceará példátlan válsággal szembesül, tagadhatatlan, hogy az alvilági csoportok megerősödtek ott, a börtönök pedig a bűnözés melegágyává válnak.

Fortalezát a brazíliai szövetségi székvárosok közül a legveszélyesebbként tartják számok, részben az elmúlt hónapok példátlan gyilkossági hulláma miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly az előző évhez képest közel 96 százalékkal nőtt a gyilkosságok számra. Szakértők ezt a jelentős növekedést az egymással rivalizáló drogbandák közti harccal hozzák összefüggésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában