Nevelés

2021.09.15. 23:14

Átadták az „1000 év katonái” honvédelmi vetélkedői díjait Komáromban

Az „1000 év katonái” című, középiskolásoknak meghirdetett honvédelmi csapatvetélkedő díjait szerdán adták át a komáromi Monostori Erődben; a versenyre harminchét középiskola több mint ötven csapata nevezett be.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a versenyzőknek és tanáraiknak megköszönte, hogy a járvány idején online foglalkoztak a feladatokkal, majd vállalták a fizikai felkészülést a versenyre.

„Nyugodt vagyok, mert úgy látom: van utánpótlás. Megvan az a generáció, akire számíthatunk (...), hogy egyenruhában vagy nem, azt majd eldöntitek ti és a szülők” – fogalmazott az altábornagy.

A második fordulóba tizenhárom csapat jutott be, a versenyzők valamennyien a honvédkadét-programban részt vevő iskolák diákjai. A Monostori Erődben a csapatoknak az elmúlt 1000 év jelentősebb katonai korszakaival összefüggő ügyességi feladatokat és a különböző hadtörténeti korokkal kapcsolatos interaktív feladatokat kellett teljesíteniük.

Az első helyet az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata szerezte meg. Második lett a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata. A dobogó harmadik fokára a komáromi Kempelen Farkas Képesség- és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai állhattak fel.

A versenyt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség hirdette meg, hogy a részvevők ismereteket sajátítsanak el a magyar történelem katonai sikereiről, illetve megismerkedjenek a megújuló Magyar Honvédséggel. A rendezvény a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódott, a költő, hadvezér, államférfi és hadtudós születésének négyszázadik évfordulója alkalmából.

Az első, a járványhelyzet miatt online formában megtartott fordulóra harminchét középiskola több mint ötven csapata nevezett be. A feladatok között bemutatkozó videó készítése, hadtörténeti vagy honvédelmi plakát készítése, egy Zrínyi Miklóssal kapcsolatos feladatsor teljesítése, valamint a versenyzők iskolája környékéhez kötődő hadtörténelmi esemény bemutatása szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában