Illegális bevándorlás

2020.01.30. 10:27

Athén úszó akadályokat akar elhelyezni a görög szigetek előtt a migránsok visszatartására

Egyelőre kísérleti jelleggel telepítik a tengeri kerítést egy-egy helyre, hogy kiderítsék, mennyire hatékony.

Az athéni kormány úszó műanyag akadályokat telepítene a görög szigetek köré, hogy visszatartsa az átkeléstől a migránsokat – mondta el Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter csütörtökön a Skai tévécsatornának.

A tárcavezető jelezte: egyelőre kísérleti jelleggel telepítik a tengeri kerítést egy-egy helyre, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ennek érdekében előző nap pályázatot írtak ki a védelmi minisztérium honlapján.

A görög sajtó rámutatott: úszó olajfoltok terjedését szokták hasonló módszerrel megakadályozni. Szakértők kételkednek benne, hogy a megoldás valóban távol tartaná az embercsempészeket és a migránsokat a görög partoktól.

A konzervatív athéni kormány az előző hónapban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, a héten pedig bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a Marica határfolyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt.

Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak, és a helyi lakosság a napokban tüntetésekkel adott hangot elégedetlenségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában