Járvány

2020.03.18. 09:35

Ausztrália biológiai veszélyhelyzetet hirdetett, Ázsiában újabb óvintézkedéseket hoztak

Az ausztrál kormány kiutazási tilalmat is elrendelt. Dél-Koreában tovább nőtt a fertőzöttek száma szerdára virradóra, Indonéziában hatóságilag szabályozzák az alapvető élelmiszerek árát, a Fülöp-szigeteki egészségügyi hatóságok otthonmaradásra szólították fel a lakosságot, Malajziában pedig részleges karantént vezettek be.

Az ország történetében először biológiai veszélyhelyzetet hirdetett az ausztrál kormány szerdán az új koronavírus-járvány miatt, s egyúttal kiutazási tilalmat is elrendelt.

„Az életünk folyamatosan meg fog változni, ahogy megküzdünk a globális koronavírus-helyzettel. Ilyen legfeljebb százévente történik”

- emelte ki Scott Morrison ausztrál kormányfő canberrai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy

az egész világra kiterjesztett utazási korlátozás határozatlan időre szól.

A Qantas és a Virgin Australia ausztrál légitársaság már 90, illetve 100 százalékkal csökkentette nemzetközi járatainak számát.

„Ha lassítjuk a vírus terjedését, azzal életeket mentünk”

- indokolta a döntést a miniszterelnök.

A kormány a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a 100 fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket is betiltotta. Az 500 fősnél nagyobb kinti eseményeket már korábban korlátozták. Az iskolák viszont egyelőre nyitva maradnak, mert a kabinet szerint az oktatási intézmények bezárása súlyos következményekkel járna. Példaként említette, hogy ha a gyerekek otthon maradnának, akkor az egészségügyben dolgozók mintegy 30 százaléka is kénytelen lenne kiesni a munkából, hogy otthon tudjon velük tartózkodni.

A miniszterelnök leszögezte, hogy

Ausztrália továbbra is „üzemelni” fog, de az élet nem olyan lesz, mint amilyennek az emberek megszokták.

Ausztráliában eddig 450 személyt diagnosztizáltak a tavaly év végén Kínából indult új koronavírus okozta fertőzéssel, és 5-en haltak bele a Covid-19 névre keresztelt betegségbe.

Ázsiában újabb óvintézkedéseket hoztak

Eközben Dél-Koreában a főváros melletti Kjonggi tartományból 15 új esetet jelentettek, így a dél-koreai betegségellenőrzési és megelőzési központ (KCDC) szerint Kjonggiban ezzel 277-re nőtt a fertőzöttek száma.

Szöulból öt új esetről számoltak be, ezzel itt 270 regisztrált fertőzöttről tudnak. Az öt új fertőzött Európából, illetve az Egyesült Államokból érkezett.

Ugyanekkor az országban az elmúlt négy napban az új fertőzöttek száma 100 alatt maradt.

A malajziai kormány részleges karantént rendelt el az országban, miután a fertőzések számában Délkelet-Ázsiában itt volt a legnagyobb emelkedés.

Malajzia és a Fülöp-szigetek a mintegy 107 milliós népességének csaknem a felét helyezte vesztegzár alá, és a térségben a legszigorúbb rendelkezéseket vezette be ebben a tekintetben.

A Fülöp-szigeteken szerdáig 193 fertőzöttet jelentettek, beleértve 14 halálesetet is, valamint hét gyógyulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában