Járvány

2021.07.21. 09:39

Ausztráliában a korlátozások ellenére emelkedik az újonnan fertőzöttek száma

Sydneyben a tervek szerint július 30-ig tartana a zárlat, de a lazításokról a jövő heti számok fényében döntenek majd.

A nemrég bevezetett korlátozások ellenére ismét emelkedett szerdán Ausztrália két legnagyobb államában a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma.

Új-Dél-Wales fővárosában, az ország legnépesebb városának számító Sydneyben 110 új esetet regisztráltak, és ez 32-vel több az előző napinál, jóllehet az 5,3 milliós város és környéke közel négy hete ismét vesztegzár alatt van a vírus delta variánsának a terjedése miatt.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke újságíróknak mindazonáltal leszögezte, zárlat nélkül a fertőzöttek száma akár több ezer lehetne. Hozzátette, hogy továbbra is nagyon elővigyázatosnak kell lenni, és többet kell tenni a járvány megfékezéséért.

Sydneyben a tervek szerint július 30-ig tartana a zárlat, de Berejiklian azt mondta, a lazításokról a jövő heti számok fényében döntenek majd.

Szerdára virradóra Új-Dél-Wales hatóságai ezenkívül két regionális központra terjesztették ki a korlátozásokat, miután egy állateledelt szállító teherautó sofőrjének pozitív lett a vírustesztje.

A közel két hete zárlat alatt lévő, szomszédos Victoria államban szintén nőtt a fertőzöttek száma: 22 új esetet jelentettek, tizenhárommal többet, mint az előző napon.

Szerdán vesztegzárat hirdettek ki Dél-Ausztráliában is, a korlátozások előreláthatóan egy hétig tartanak. Az állam hatóságai egy új fertőzöttet jelentettek.

A 25 milliós Ausztráliában másfél évvel a járvány kitörése óta mintegy 13 millióan élnek korlátozások alatt, a szövetségi kormány népszerűsége pedig évek óta nem volt ilyen alacsony, a megszorítások ugyanis súlyos hatással vannak az ország gazdaságára is.

Jelenleg a lakosságnak alig több mint 13 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás mindkét adagját. Ausztráliában az AstraZeneca oltóanyagát csak a 60 éven felülieknek ajánlják, míg a Pfizerét a korlátozott mennyiségre való tekintettel a 40 év fölöttiek vehetik csak fel.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdai, Canberrában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, kormánya független elemzőcsoportot kért fel az AstraZenecával kapcsolatos korlátozások felülvizsgálatára.

Az azonnali lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú közösségi távolságtartási szabályok betartása eddig segítettek Ausztráliának abban, hogy a többi fejlett országéhoz képest alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma. A kontinensnyi országban alig több mint 32 100 esetet regisztráltak, és 915 haláleset történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában