ellenkezés

2018.01.22. 14:07

Ausztria az Európai Bírósághoz fordul a paksi bővítés miatt

Az ország keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen – jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn.

Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést – mondta el egy minisztériumi szóvivő.

„Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást”

- szólt a tárca indoklása.

A bizottság 2014 novemberében kezdte vizsgálni a paksi atomerőmű-bővítés állami támogatását, végül tavaly tavasszal jóváhagyta az orosz hitellel megvalósuló projektet.

„Az elmúlt hetekben nagyon körültekintően megvizsgáltuk ezt a lehetőséget, és arra a következtetésre jutottunk, hogy rendelkezésünkre állnak a szükséges jogi alapok”

- hangsúlyozta az APA osztrák hírügynökségnek a 2017-es választásokon győztes Osztrák Néppárt környezetvédelmi minisztere, Elisabeth Köstinger.

Az atomenergia „nem fenntartható energiaforma, és az éghajlatváltozásra sem válasz” – tette hozzá a tárcavezető, kiemelve, hogy kész küzdeni álláspontjáért.

Ausztria azt fogja megkérdőjelezni, hogy a közösség érdekeit szolgálja-e a bizottság döntése. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium szerint az atomenergia támogatása csak ebben az esetben fogadható el. A bizottsággal szemben a bécsi kormány nem fogadja el a budapesti kabinet érvelését, és úgy véli, hogy Magyarország más forrásokból is tudná fedezni energiaszükségletét. Ausztria szerint a közbeszerzési pályázat kiírásának hiánya is gondot jelenthet Paks II. esetében.

Az osztrák kormány február 25-ig nyújthatja be semmítési kérelmét a bíróságnak.

Magyarországgal szemben 2015-ben kezdődött kötelezettségszegési eljárás amiatt, mert közbeszerzés nélkül állapodott meg a magyar kormány a Roszatommal az új paksi blokkok építéséről. Az Európai Bizottság 2016. november 17-én végül megszüntette az eljárást, s tavaly tavasszal az állami támogatást is jóváhagyta.

Jelenleg az Európai Unióban 14 ország használ atomenergiát. A 14 országban 129 nukleáris reaktor működik, átlagéletkoruk 30 év. Tíz tagország tervezi új atomerőmű építését, közülük háromban (Finnország, Franciaország, Szlovákia) építés alatt áll 4 reaktor, ugyancsak három országban (Finnország, Magyarország, Egyesült Királyság) pedig engedélyezési fázisban van új atomerőmű-építés. További öt országban (Bulgária, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Románia) áll előkészítés alatt hasonló projekt – írta 2017-es jelentésében az Európai Bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában