több mint 50-en meghaltak

2021.04.03. 18:32

Az egyik legsúlyosabb vasúti katasztrófa áldozatait gyászolták Tajvanon

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének áldozatait gyászolták szombaton Tajvanon taoista ima keretében a hozzátartozók, a hatóságok pedig azt vizsgálják, mi okozhatta a Tajpejből Tajtungba tartó személyvonat kisiklását egy alagútban, Hualientől északra.

Egyes vagonok az alagút falának csapódtak. A balesetben elhunytak száma 51-re nőtt, közöttük van a mozdonyvezető is. Száznyolcvanhat ember sérült meg, negyvenegy embert továbbra is kórházban ápolnak – közölte szombaton a tajvani katasztrófa-elhárítási központ (CEOC).

Vang Kvo-caj közlekedési miniszterhelyettes, aki maga is a CEOC tagja, elmondta, hogy 49 utas, valamint a mozdonyvezető és az asszisztense halt meg a baleset következtében. Az áldozatok között egy francia és két amerikai állampolgár van, négy holttestet még nem tudtak azonosítani. A legfiatalabb áldozat négy éves.

Mintegy százan vettek részt szombat délután a taoista imán a szerencsétlenség helyszíne közelében. Az arcok könnyben áztak, többeknél rögtönzött emléktáblák voltak a halálos áldozatok nevével, mások felolvasták az elhunytak névsorát.

A helyszínre érkező mentők szörnyű jelenetről számoltak be, a vonat elején egy összegyűrt bádoghalmazt találtak. A 8. számú vagon rongálódott meg a legjobban, ott volt a legtöbb halott – mondta el Csang Csi-csen mentő szombaton újságíróknak.

A mentőcsapatok pénteken a halottak és a túlélők kiemelésén dolgoztak, szombaton pedig a vasúti pályát próbálták felszabadítani a vagonok elvontatásával.

A belügyminisztérium rendeletére a zászlókat három napra félárbocra eresztik. Caj Ing-ven elnök pedig látogatást tett a sérülteknél a hualieni kórházakban.

A hatóságoknak mindent tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy csökkentsék a katasztrófa hatását, hogy az elhunytak békében nyugodjanak, a sérültek pedig gyorsan felépüljenek – mondta Caj.

Az évnek ebben az időszakában a tajvaniak rendszerint a szülőfalujukba látogatnak rokonaik sírjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában