vészhelyzet

2019.12.19. 16:19

Az elmúlt 25 év legsúlyosabb vándorsáska-inváziója pusztít Szomáliában

A Szomália nagy részére jellemző konfliktusok és káosz miatt a sáskákat repülőkkel nem lehet irtani.

Egyiptomi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) inváziója pusztít Szomáliában. 25 éve nem volt ilyen súlyos a helyzet, a fertőzés ráadásul tovább terjedhet, már most is érinti Etiópiát – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A vándorsáskák mintegy 70 ezer hektárnyi területet tettek tönkre Szomáliában és a szomszédos Etiópiában, veszélyeztetve mindkét ország élelmiszerellátását és a mezőgazdaságból élők megélhetését. Egy szöcskeraj átlagosan akkora területet pusztít el, amely évente 2500 ember táplálékát biztosítaná.

A Szomália nagy részére jellemző konfliktusok és káosz miatt a sáskákat repülőkkel nem lehet irtani. „Intézkedéseink rövid távú hatása ezért meglehetősen korlátozott” – fogalmazott a FAO.

Ashagre Molla, az etiópiai Woldiában, a fővárostól 700 kilométerre északkeletre lévő Amhara régióban élő, hétgyerekes farmer elmondta: egyelőre semmilyen segítséget nem kapott a kormánytól.

„Idén 3000 kilogramm tőtippant (Eragrostis tef) és kukoricát kellett volna termelnem, a vándorsáskák és az idő előtti esőzések miatt azonban csak 400 kilogramm kukoricát és 200 kilogramm tőtippant termeltem” – mondta. „Ez arra sem elég, hogy a családomat ellássam” – hangsúlyozta.

Az egyiptomi vándorsáskák inváziója sokkal súlyosabb, mint ahogyan azt a FAO korábban felmérte és még súlyosabbá tették a szokatlanul heves esőzések és áradások Kelet-Afrikában, amelyek több száz embert öltek meg az elmúlt hónapokban.

A szakértők szerint a klímaváltozás felelős az időjárási minták gyors változásáért a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában