A józan ész diadala

2019.05.27. 09:50

A bevándorlásellenesek utolérték a Néppártot

Most először fordul elő, hogy a két hagyományos párttömörülésnek, az Európai Néppártnak és az Európai Szociáldemokraták Pártjának együtt sem lesz többsége Brüsszelben és Strasbourgban.

Forrás: Facebook

Matteo Salvini hatalmas győzelmet aratott Olaszországban

Matteo Salvini pártja, a Liga nyerte az olasz EP-választásokat az exit pollok szerint.

https://www.facebook.com/salviniofficial/photos/a.10151670912208155/10156644259883155/?type=3

A RAI, az olasz közszolgálati televízió szerint a bevándorlásellenes Liga 27-31 százalékot kapott. Második lett 21-25 százalékkal a Demokrata Párt, harmadik 18,5-22,5 százalékkal az 5 Csillag Mozgalom.

Tarolt Nigel Farage Brexit-pártja az Egyesült Királyságban

Elsöprő győzelmet aratott Nigel Farage Brexit nevű pártja az Egyesült Királyságban – olvasható az Origo cikkében.

A Britain Elects nevű oldal becslései alapján a Brexit-párt a szavazatok több mint 31 százalékát is begyűjtheti.

A második helyre várhatóan a Munkáspárt fut be 19,1 százalékos eredménnyel, a harmadik helyre pedig a Liberális Demokraták 18,9 százalékkal. A várakozások szerint a Brexit levezényelni képtelen konzervatívok csak a negyedikként fognak végezni 12 százalékos eredménnyel.

Ez azt jelenti, hogy az euroszkeptikus Farage-ék 24, a liberálisok 15, a Munkáspárt 14-et, a konzervatívok 10, a Zöldek pedig 4 EP-képviselői helyet szerezhetnek.

A két hagyományos párttömörülésnek együtt nem lesz többsége Brüsszelben

Hatalmas veszteséget szenvedett el az európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt (EPP) és az Európai Szociáldemokraták Pártja is – írja az origo.hu hírportál.

Most először fordul elő, hogy a két hagyományos párttömörülésnek együtt nem lesz többsége Brüsszelben és Strasbourgban. A jelenlegi bevándorlásellenes, jobboldali frakciókban lévő pártoknak együtt összesen annyi képviselőjük lesz az előrejelzés szerint, mint a Néppártnak (a Fidesz-KDNP eredményét természetesen a Néppárthoz számolják).

Az EP mandátumbecslése alapján a pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. Ebben az eredményben a Fidesz 14 mandátummal szerepel.

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A három nemzeti jobboldali frakciónak (Európai Konzervatívok és Reformerek, Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, és a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom) együtt 173 mandátuma lehet.

Le Pen győzelmet hirdetett, Macronék csalódásnak tartják az eredményt

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban.

A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, és „nincs más választása”, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

Az elnöki palota egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője úgy fogalmazott, hogy Macron pártjának eredménye csalódást jelent, de a Köztársaság Lendületben (LREM) így is „tisztesen helytállt” korábban hivatalban lévő államfők pártjainak EP-választási eredményéhez képest. Tudatta azt is, hogy az eredmény nem változtat a kormány reformpolitikáján.

Az EP becslése alapján az RN a voksok 23,23 százalékát kapta, míg a Macron pártja által vezetett pártszövetségre a választók 22,47 százaléka szavazott. Ezek alapján az RN várhatóan 22, a liberális frakcióval szövetségre lépő LREM és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.

Morawiecki: a lengyelek Európában is változást akarnak

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti (EP) választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást – kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási stábjában mondott beszédében fontosnak nevezte az elért eredményt, egyúttal „óriási kihívásnak” nevezte az ősszel esedékes lengyel parlamenti választást, amely során – mint mondta – eldől Lengyelország jövője.

„Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája” – jelentette ki Kaczynski.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) jelzett második helyezésére reagálva, Grzegorz Schetyna, a PO elnöke nagy sikernek minősítette a KE összeállítását. Az ellenzék egyesítése „csak az út eleje” – jelentette ki.

A becsült részvételi arány a lengyel EP-választáson 43 százalékot tett ki, ami közel kétszer annyi, mint az előző, 2014-es EP-választáson (24 százalék).

Kurz „megerősítve” érzi magát pártja várható győzelme nyomán

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap esti nyilatkozata szerint „megerősítve” érzi magát, miután az előrejelzések szerint pártja képes volt elsöprő győzelmet aratni vasárnap az európai parlamenti (EP-)választásokon, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után.

Az EP által közölt előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), amelynek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a voksok várhatóan nagyjából 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett.

Múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a kormánykoalíció is felbomlott. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár vasárnap este azt mondta a támogatói előtt: „bármi is történik holnap és az azt követő napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában