helyzet

2021.10.15. 13:50

Az EU elítélte a bejrúti tüntetésen elkövetett erőszakot

A demonstrálók a tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró, Tarek Bitar ellen tüntettek, vélt elfogultságát kifogásolva.

Az Európai Unió pénteken elítélte az előző nap Bejrútban tartott síita tüntetésen alkalmazott erőszakot, és önmérsékletre szólított fel a további halálesetek elkerülése érdekében.

Az uniós külügyi szolgálat (EEAS) szóvivője pénteki brüsszeli közleményében hangsúlyozta: az unió arra szólít fel minden felet és a politikai pártok vezetőit, hogy nyugodtan és felelősségteljesen járjanak el annak érdekében, hogy megakadályozzák az erőszak fokozódását Libanon konfliktusokkal terhes időszakában.

Kijelentette: a tavaly augusztus elején, a bejrúti kikötőben bekövetkezett robbantással kapcsolatos vizsgálatnak pártatlannak, hitelesnek, átláthatónak és függetlennek kell lennie, az eljárást a lehető leghamarabb be kell fejezni. Lehetővé kell tenni, hogy az ügymenet teljes mértékben beavatkozásmentes legyen a robbantás felelőseinek elszámoltathatósága érdekében.

A libanoni hatóságok feladata a vizsgálat folytatásának lehetővé tétele minden szükséges pénzügyi és emberi erőforrás bevonásával annak érdekében, hogy fény derülhessen a történtekre – tették hozzá.

Csütörtökön Bejrútban lövöldözésbe torkollott a síiták tüntetése, a hatóságok szerint hat ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek, többek állapota válságos. Az incidens a Hezbollah síita szervezetet támogató és a vele szövetséges pártok – egyebek között a síita Amal mozgalom – tüntetésén történt, az igazságügyi palota közelében.

A demonstrálók a tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró, Tarek Bitar ellen tüntettek, vélt elfogultságát kifogásolva.

Tavaly augusztus 4-én a bejrúti kikötő raktáraiban több mint 2700 tonna, szakszerűtlenül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. Több mint 200 ember halt meg, és Bejrút több negyede romba dőlt. Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek.

Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában