covid-19

2021.02.19. 23:24

Az illetékes holland bíróság egy hét múlva hoz döntést a helyi kijárási tilalom törvényességéről

Az elsőfokú ítéletet a holland kormány megfellebbezte.

Hollandiában, az éjszakai kijárási tilalom esetleges feloldásának ügyében eljáró bíróság azt közölte, további egy hétre van szüksége annak eldöntésére, hogy a kormánykoalíció jogosult volt-e a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a koronavírus-járványban, addig azonban érvényben kell tartani a kijárási tilalmat elrendelő határozatot – jelentette a holland sajtó pénteken.

Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében eljáró hágai bíróság kedden a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt, mondván, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.

A holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be. A szabályozás lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a rendes jogalkotási folyamat mellőzésével léptessen hatályba intézkedéseket.

Az ügyben első fokon eljáró bíróság ítéletében azt állapította meg, hogy az intézkedés meghozatalakor nem állt fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozás végrehajtását illetően.

Az elsőfokú ítéletet a holland kormány megfellebbezte.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint a másodfokon eljáró bíróság pénteken megerősítette: az éjszakai kijárási tilalmat elrendelő intézkedést mindaddig érvényben kell tartani, amíg a bíróság végleges döntést nem hoz. Marie-Anne Tan-de Sonnaville elnöklő bíró a tárgyaláson azt mondta: a bíróság jövő pénteken hoz írásbeli határozatot arról, hogy hatályon kívül kell-e helyezni a korlátozó intézkedést.

Sajtóinformációk szerint a holland kormány hamarosan szavazhat a január végén elrendelt éjszakai kijárási tilalmat megerősítő, a hét folyamán kidolgozott szabályozásról. A holland parlament alsóházának törvényhozói, köztük ellenzéki pártok csütörtökön, egyértelmű többséggel jóváhagyták az új jogszabályt.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzések a második egymást követő napon több mint 25 százalékkal haladták meg a heti átlagot az országban. Pénteken 4761 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye Hollandiában, ami kilenc százalékos emelkedést jelent az egy héttel ezelőtt feljegyzett esetekhez képest. A hét folyamán feljegyzett napi átlag ezzel 3733-ra emelkedett.

Koronavírussal jelenleg 1943 embert ápolnak kórházban, ez két százalékkal magasabb az egy hete feljegyzett adatoknál. A hét folyamán 328-an váltak a kórokozó áldozatává. Az adat nagyjából megegyezik a múlt heti esetszámokkal.

Megjelenése óta 1 047 400 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 15 138-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában