ENSZ-főtitkár

2019.09.10. 10:37

Az Iszlám Állam továbbra is problémát jelent Afganisztánban

A főtitkár felszólította a tálibokat és a kabuli kormányt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz.

Továbbra is problémát jelent az Iszlám Állam afganisztáni jelenléte, annak ellenére, hogy a kabuli kormány és a vele szövetséges nemzetközi erők is mindent megtesznek a dzsihadista terrorszervezet felszámolásáért – írta António Guterres ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanácsnak készített, hétfőn közzétett jelentésében.

Guterres felszólította az afganisztáni fegyveres csoportokat, hogy ne avatkozzanak bele a közelgő elnökválasztásba, s fenyegetéseikkel ne bátortalanítsák el a szavazókat.

Az ENSZ-főtitkár rámutatott: az Iszlám Állam harcosai 183 erőszakcselekményt követtek el június közepe és szeptember eleje között, csaknem kétszer annyit, mint 2018 hasonló időszakában.

Guterres jelentése azelőtt készült, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: felfüggeszti a tárgyalásokat a tálib lázadókkal egy kabuli merényletük miatt, amelyben egy amerikai katonai is életét vesztette. Trump hétfőn azt mondta, hogy „hamvában holtak” a tálib vezetőkkel egy évvel korábban kezdődött, csaknem megegyezésig jutott tárgyalások. Az elnök ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is szándékában áll az amerikai katonák kivonása Afganisztánból.

Beszámolójában Guterres hozzátette: az amerikaiak és a tálibok közötti párbeszéd óvatos optimizmusra adott okot (abban a tekintetben), hogy hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos béketárgyalások a kabuli kormány és a lázadók részvételével. A tisztségviselő ugyanakkor figyelmeztetett, hogy egy békefolyamat csak akkor lehet tartós, ha senkit sem zár ki, védi minden afgán állampolgár jogait, és széleskörű megegyezésen alapul. A főtitkár felszólította a tálibokat és a kabuli kormányt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz.

A világszervezet vezetője emellett arra kérte az afgán vezetőket és elnökjelölteket, hogy tegyenek meg mindent a választási csalások megelőzése érdekében. A szeptember 28-án esedékes elnökválasztásnak tisztességesen, egyenlő esélyek mellett kell lezajlania – mondta. Guterres aggasztónak nevezte a közpénzekkel való visszaélésekről és a választási bizottság munkájának befolyásolásáról érkező híreket.

A Biztonsági Tanács keddre tűzte ki Guterres jelentésének megtárgyalását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában