Illegális bevándorlás

2021.08.10. 16:43

Az olasz belügyminiszter vitatja, hogy lenne migránsinvázió

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter kedden a jobboldali pártok álláspontját vitatva úgy vélekedett, hogy nincs szó „migránsinvázióról”.

– A migránsok áradata növekszik, de semmiféle (migráns)invázió nincs.

Januártól augusztusig több mint 30 ezer érkezőt számoltunk. A július és augusztus pedig hagyományosan olyan időszak, amikor többen jönnek – jelentette ki Lamorgese a La Stampa című olasz napilapnak adott interjújában. Ugyanakkor leszögezte azt is: „van vészhelyzet, csak Salvini nem érti”.

Kifejtette, hogy a migráció szerinte összetett probléma. Hangsúlyozta, hogy elsősorban uniós szintű intézkedésekre, illetve eltökéltségre és felelősségtudatra van szükség a helyzet megoldásához. Sürgette, hogy az Európai Unió segítsen a líbiai és a tunéziai helyzet stabilizálásában.

– Könnyű csak beszélni, de figyelembe kell venni a valóságot. A Földközi-tengeren keresztül zajló illegális bevándorlást nem tudjuk a haderő tengerre vezénylésével megoldani – szögezte le az olasz belügyminiszter.

A tárcavezető szerint Olaszország és Szlovénia a balkáni migrációs útvonalon ismét vegyes járőröket indított az illegális bevándorlás feltartóztatására. Hozzátette, hogy ezen az útvonalon ugyanannyi migránst regisztráltak, mint tavaly.

Lamorgese mindemellett bírálta Matteo Salvinit, a jobboldali Liga vezetőjét, aki ismételten hozzá nem értéssel vádolta a tárcavezetőt a migrációs hullám kezelésében.

– Salvininek fogalma sincs a nehézségekről, amelyekkel nap mint nap szembesülünk – hangsúlyozta Lamorgese.

Salvini az interjú megjelenése előtt azért is bírálta Lamorgesét, mert a belügyminisztérium nyitottnak mondta magát a migránsoknak megadandó olasz állampolgárság ügyében.

Salvini úgy fogalmazott, hogy az állampolgárság megadásának fontolgatása helyett a belügyminiszternőnek „azt kellene ellenőriznie, hogy ki lép be törvényellenesen Olaszországba”.

A polémia kapcsán Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá, Olaszország! párt koordinátora – az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint – újságíróknak leszögezte: „ma már naponta ezer migráns száll partra” olasz földön. Tajani szerint ezen változtatni kell. Szintén az Európai Uniót sürgette, és általános, Afrikára vonatkozó terv kidolgozását javasolta.

– Zárjuk már le ezt a „humánusak vagyunk” érvelést

– fogalmazott Tajani.

Az olasz belügyminisztérium keddi összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában