Járvány

2021.03.01. 23:29

Az új fertőzöttek száma hét hét után ismét emelkedik világszerte

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint ennek fő oka az új vírusmutációk terjedése, az emberek éberségének lankadása és a korlátozások lazítása.

Mintegy hét hét után világszerte most először ismét emelkedik az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.

Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz rámutatott, hogy a növekvő számok „csalódottságra adnak okot, meglepetésre nem”.

Kiemelte, hogy világszerte mindenhol nőnek a számok, kivéve Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében. Szerinte ennek fő oka az új vírusmutációk terjedése, az emberek éberségének lankadása és a járványellenes korlátozások lazítása lehet. Utóbbinak – mint mondta – még nem jött el az ideje.

Tedrosz leszögezte, hogy a védekezésben nem lehet kizárólagosan a vakcinákra támaszkodni, rendkívül fontos továbbra is az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Üdvözölte, hogy a koronavírus-vakcinák igazságosabb globális szétosztását szolgáló COVAX program keretében megindult az egészségügyi dolgozók oltása a hátrányosabb helyzetű régiókban is, elsőként Ghánában és Elefántcsontparton.

Aláhúzta: május végéig a tervek szerint 237 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot szállítanak le 142 szegény és közepes jövedelmű ország számára.

„Sajnálatos, hogy ez csaknem három hónappal azután lesz, hogy a leggazdagabb országok megkezdték az oltási kampányukat” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában