válaszlépés

2021.09.28. 17:21

Az ukrán külügy is bekérette a magyar nagykövetet

A szomszédos ország diplomáciája hazánk tudomására kívánja hozni a gázmegállapodással kapcsolatos kijevi álláspontot.

Azok után, hogy a magyar külügyminisztérium bekérette a budapesti ukrán nagykövetet, válaszlépésként a kijevi külügyminisztérium is berendelte a magyar nagykövetet, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról – közölteke kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő – írja a Magyar Nemzet.

Az RBK-Ukrajina emlékeztetett Kijev álláspontjára is, amely szerint az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével „aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát”, másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán–magyar kapcsolatokra.

A külügyi szóvivő hozzátette, hogy az ukrán fél határozott intézkedéseket tesz a nemzeti érdekek védelmében.

A kijevi média idézte kedd reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki az ICTV ukrán televíziónak hasonlóképpen azt mondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter kedden a közösségi oldalán közölte:

Magyarország szuverenitása megsértésének tartja, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, Budapest ezt kikéri magának, és a Külügyminisztérium keddre bekérette az ukrán nagykövetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában