Ország-világ

2021.04.16. 08:37

Azbej Tristan: Niedermüller és a DK is felelős a keresztényellenes provokációkért

Egyértelmű az összefüggés a migráció és az iszlám fundamentalizmus európai megerősödése között, és aki ezt tagadja, az európai állampolgárok életét teszi kockára – nyilatkozta Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint a keresztényeket hazánkban is egyre gyakrabban érő provokációért megkérdőjelezhetetlen felelősség terheli a keresztényeket rémisztő képződményeknek nevező Niedermüller Pétert és pártját, a Demokratikus Koalíciót. A politikus felhívta a figyelmet a liberális kettős mércére is, amely szerint mindenkinek az érzékenysége számít, a keresztényekét kivéve.

Budapest, 2020. szeptember 3. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelõs államtitkára beszédet mond a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítõ, úgynevezett Veszélyes környezet tudatosság tanfolyam okleveleinek átadásán a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. szeptember 3-án. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egyhetes tanfolyamát tizenegyen, köztük Azbej Tristan végezte el. A 2017-ben indult, eddig tíz alkalommal megtartott tanfolyam célja, hogy a diplomatákat és a civil szervezetek munkatársait felkészítse azokra a veszélyhelyzetekre, amelyekkel válságövezetekben találkozhatnak. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Azbej Tristan a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyet változtatás nélkül közlünk.

Húsvétkor menetrendszerűen terrortámadások érik a keresztényeket. Idén virágvasárnap volt robbantás Indonéziában. Mit gondol az esetről?

Sajnos valóban ott tartunk, hogy nagyobb keresztény ünnepekkor mindig számítani kell valamilyen keresztényellenes támadásra. Ez idén is beigazolódott, amikor az indonéziai Makassar városában robbantott egy öngyilkos merénylő egy keresztény templomnál. Csak a gondviselésnek köszönhető, hogy a támadón kívül nem volt halálos áldozat, de a detonáció így is tucatnyi sérültet követelt. De említhetem a Nigériában történteket is, mert a nagyhéten ott is lecsapott a keresztényellenes gyűlölet. Fegyveresek támadtak meg egy katolikus plébániát, megölve a papot és hat másik hívőt. Az együttérzés kinyilvánítása az első, de rögtön fel kell emelni a szavunkat, hogy nemet mondunk a kereszténygyűlöletre.

Az említett esetek is jól példázzák: a kereszténység messze a legüldözöttebb vallás a világon. A nyugati sajtó mégsem foglalkozik ezzel a témával, miközben folyton a marginális kisebbségeket érő, vélt vagy valós, legtöbbször csak szóbeli atrocitásokról írnak. Mi erről a véleménye?

A tavalyi kimutatások szerint 340 millió keresztényt üldöznek hite miatt, 80 millióval többet, mint az azt megelőző évben. Egyre erősödik ez a folyamat. A nyugati liberális politika és kézivezérelt médiájuk pedig rendre bagatellizálja, negligálja vagy nevetségessé teszi ezt. Az úgynevezett politikai korrektség köntösében kettős mércét alkalmaznak. Ennek eklatáns példája volt az, amikor az új-zélandi Christchurch két mecsetében elkövetett merénylet félszáz muszlim áldozatára az egész világ megrendülten és együttérzéssel gondolt – nagyon helyesen –, de eközben a fulani törzshöz tartozó dzsihadista fegyveresek által akkortájt lemészárolt 120 nigériai keresztény ember halálának már nem volt hírértéke.

Magyarország kormánya tud tenni valamit ez ellen?

Az üldözött keresztények melletti kormányzati elkötelezettségünk emberijog-védelmi küldetést is magában foglal. Szócsövévé válunk azoknak az üldözött keresztényeknek, akiket a politikai korrektség szájkosarával próbálnak elhallgattatni.

Döbbenetes hír volt, hogy muszlim nők akartak húsvétkor merényletet elkövetni egy francia templomnál. Ennek fényében mit gondol arról, hogy a nyugati sajtóban idegengyűlölettel vádolják a magyar kormányt a migrációs politikája miatt? Nem egyértelmű a keresztényellenes támadások és az iszlám radikalizmus közti összefüggés?

Lehull a lepel az álságos és álhumánus liberális politikáról. A migráció és az iszlám fundamentalizmus európai megerősödése közötti összefüggés egyértelmű, aki ezt tagadja, az az európai állampolgárok életét teszi kockára. Aki viszont rámutat erre, azt cenzúrázzák vagy eltávolítják – például kapusedzői – állásából. Sajnos a nyugati politikai elit a közös európai jövőt kockáztatja azzal, hogy a migrációt menedzseli, és hogy ezzel a migránsok kicsiny, de halálosan pusztító kisebbségét adó dzsihadista harcosokat szabadította Európára. Tény, hogy Európában több mint tízszer annyian haltak meg terrorcselekmény következtében 2015-ben, a migrációs válság kezdetén, mint az azt megelőző három évben összesen. Ami pedig Franciaországot illeti: a francia belügyminisztérium 2019-es jelentése szerint 2016 óta számítva naponta közel három keresztényellenes támadás történik az országban. Az sem mellékes, hogy ott több mint 750 úgynevezett érzékeny városi övezetetet, vagyis no-go zónát listázott a kormány. És mi lennénk az idegengyűlölők? Csak azért támadnak ezzel, mert nem állunk be a migrációt támogatók sorába. Holott éppen a helyben való segítségnyújtással kerülhető el, hogy embercsempész maffiák áldozatai legyenek a bevándorlók.

Mi az alternatívája a tömeges bevándorlás támogatásának?

Három szóban összefoglalva az alternatíva így hangzik: Hungary Helps Program. Ez Magyarország nemzetközi humanitárius programja, amely a nyugati politikai narratívával szemben nem a migrációt támogatja, hanem a szülőföldön maradást. A migráció nem megoldás, hanem maga a probléma, ezért mi a segítséget visszük oda, ahol a baj van, és nem a bajt hozzuk Magyarországra. Ez a Hungary Helps Program alapelve, ami nemcsak humánus, de józan és hatékony is: négy év alatt több mint százezer szükséget szenvedő embernek tettük lehetővé, hogy megmaradjon saját földjén és visszatérhessen otthonába.

Hazánkban is mintha megszaporodtak volna a vallásokat célzó provokációk. A legutóbbi ilyen eset a Ferencvárosban nagypénteken kihelyezett plakát volt, amelyen vér és víz helyett egy szivárványos sugár folyt Krisztus megnyitott oldalából.

A mi politikai közösségünkben a provokációkra mindig a józan és felelős politizálás válaszát adjuk: higgadtan, józanul, de határozottan megvédjük keresztény-nemzeti szimbólumainkat, valamint a házasság és a család intézményeit. Egyébként folyamatos liberális és képmutató kettős mércének lehetünk tanúi és elszenvedői, amely narratívában mindenkinek az érzékenysége és jogai megkérdőjelezhetetlenek és sérthetetlenek, kivétel a keresztényeké. Azon keresztényeké, akiket ha támadás ér, és szót emelnek ez ellen, akkor emiatt intoleránsnak, kirekesztőnek és még a jó ég tudja, minek bélyegzik őket. Ismerjük ezeket az unalomig ismételt mantrákat. A hazai kereszténygyalázás lavináját a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester indította el, amikor rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. Ez egy veszélyes precedens volt, mert láthatjuk, hogy szikrát adott a folyamatnak, ami márciusban a gödöllői templom meggyalázásához is vezetett. Ezért megkérdőjelezhetetlen felelősség terheli Niedermüllert, de az őt védő DK-t is.

Ha már a DK-t említette: mit szól Dobrev Klára legutóbbi kijelentéséhez, miszerint a kormány lényegtelen dolgokra, például az egyházakra költi a pénzt az emberéletek megmentése helyett?

Gyurcsányné azok ellen uszít, akik kórházakban, szeretetszolgálatokban, egészségügyi, betegellátó és idősgondozó, szociális intézményekben a frontvonalon veszik ki a részüket a magyar életek megmentéséből és a járvány elleni élet-halál harcból. Azt látom, hogy jobban gyűlöli politikai ellenfeleit, mint amennyire a magyar emberek élete és egészsége miatt érezne felelősséget. A baloldalnak fontosabbak a politikai érdekei, mint a magyar emberek érdekei. Ezért videóüzenetet küldtem neki, melyben nemcsak a koronavírus-betegségből való mihamarabbi felépülést, de az egyház- és keresztényellenességből való gyógyulást is kívántam neki.

Borítókép: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában