Új erőviszonyok

2018.05.22. 10:40

Bakondi: ne egy uniós központ döntsön a betelepítésekről

A migrációs válság következményeiről már véleményt nyilvánítottak az emberek az olasz, a német, az osztrák vagy a magyar választáson.

Elfogadhatatlan, hogy a magyar hatóságok véleménye, jogszabályaink figyelembe vétele nélkül egy uniós központban döntsenek a bevándorlók Magyarországra telepítéséről – mondta Bakondi Görgy, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Hírlapban kedden megjelent interjúban.

A főtanácsadó közölte: bár tény, hogy

a német migrációs politika sokat változott az utóbbi időben – hiszen a magyar állásponttal összhangban a külső határőrizet, valamint a helyben történő segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozza – a betelepítési kvótát továbbra is szorgalmazza.

Arra a kérdésre, nincs-e rossz üzenete annak az unióban, hogy egyetlen egy, a migráció problémájának megoldására irányuló javaslatot sem támogat a magyar kormány, azt válaszolta, a kormány már több javaslattal élt az ügyben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a külső határokat őrizni kell, hotspotokat kell létrehozni.

Ezek a javaslataink időközben az európai gondolkodás fontos részévé váltak. Az tehát biztosan nem róható fel Magyarországnak, hogy mindenhez elutasítóan viszonyul. A migrációs válság következményeiről már véleményt nyilvánítottak az emberek az olasz, a német, az osztrák vagy a magyar választáson, aminek következményeképpen

talán megváltozik az a most még uralkodó nézet, miszerint a demokrácia fokmérője kizárólag az, hogy befogadunk-e migránsokat

- fogalmazott Bakondi György.

„A nemzetállamok szintjén ez gyakorlatilag már mindenhol megtörtént, egyedül az unió központja tartja magát hozzá. Mostanra egyértelművé vált, hogy helyes politikát folytattunk, amikor azt mondtuk, hogy a határunkat őrizni kell, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az illegális bevándorlók kontroll nélkül, a nemzeti és uniós jogszabályokat semmibe véve özönljenek át a határokon” – tette hozzá.

Kijelentette,

a kormány úgy látja, hogy egy ilyen horderejű ügyben nem egy, a ciklusa végéhez érkező, hanem a választások után megalakuló új Európai Parlamentnek kell döntést hoznia.

Ebben az esetben lehetőség lenne arra, hogy az unió az új erőviszonyokat figyelembe véve kompromisszumkészen, tárgyalásos úton mindenki számára elfogadható megoldást keressen a migrációra, ahelyett, hogy azon „mesterkedjen”, miként lehetne az egyhangú döntést kikerülni, ahogyan erre már volt példa – mondta.

Az ENSZ migrációs tervezetéről azt mondta, a magyar kormány korábban mérlegelte, hogy részt vegyen-e a vitában, ugyanakkor úgy látta jónak, hogy jobb, ha ott van, mivel így tudja az álláspontját messzemenően érvényesíteni.

„Ez addig nem fog változni, amíg van esély arra, hogy ne valamilyen, a való világtól elrugaszkodott, az állampolgárok érdekeit semmibe vevő megoldás szülessen” – fogalmazott Bakondi György.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy Soros György alapítványa Berlinbe költözik, azt válaszolta, ez az ő szuverén döntésük, bár úgy gondolja, a Soros-alapítvány menekül az átláthatóság elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában