Ország-világ

2021.03.15. 20:06

Bántalmazás, kényszerházasság – Világszerte növekszik a keresztény nők üldöztetése

Világszerte drámaian nőtt a keresztény nőket ért üldözés – derül ki az Open Doors International friss tanulmányából. A kutatás rámutat, hogy a keresztény közösségek nő tagjait eszközként használják a vallás üldözői. Hatalmas mértékben nőtt az őket ért fizikai erőszak, a kényszerházasságok száma és az emberkereskedelem mértéke.

Az Open Doors International civil szervezet kiadta 2021-es jelentését a keresztény nőket ért üldöztetésről. A „Same Faith, Different Persecution” című tanulmány rámutat a keresztényüldözés világszerte növekszik, ami súlyosan érinti a keresztény közösségek nő tagjait – írja a V4NA hírügynökség.

A jelentés első, 2018-as kiadása óta eltelt három évben folyamatosan emelkedett a nők fenyegetettsége – derül ki a tanulmányból. Az adatok a keresztényüldözés által leginkább érintett 50 országból származnak, a jelentést nemzetközi nőnap környékén adják ki minden évben.

International " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Women’s Day is also an opportunity to highlight the challenges and needs of #Christian #women so “every woman who is persecuted for her #faith and #gender is seen, valued and enabled to reach her #God-given potential.”

Helene Fisher, az Open Doors International globális nemi üldöztetéssel foglalkozó szakembere és a jelentés egyik szerzője a The Christian Postnak elmondta, hogy

a nőkre gyakorolt ​​fokozott fenyegetés gyakran azért van jelen, mert a nőknek a vallásüldözés által leginkább érintett 50 országban többségében kevesebb joga van, mint a férfiaknak.

„Mivel a nők kevesebb joggal és kevesebb védelemmel rendelkeznek, csak könnyebb célpontok”– mondta Fisher.

Az öt leggyakoribb fenyegetés, ami a keresztény nőket éri ezekben az országokban:

  • a kényszerházasság,
  • a szexuális erőszak,
  • a fizikai- és
  • a pszichológiai erőszak és
  • a kényszer-válás.
  • Mind az öt kategóriának nőtt a mértéke a tavalyi jelentés óta.

    Az érintett 50 ország 90 százalékában a kényszerházasság a leggyakoribb nyomás, ami a nőkre nehezedik, de ezen országok 86 százalékában a szexuális erőszak is valós, mindennapos veszélyforrás.

    A nőket érintő pszichológiai erőszak a 2020-as 40 százalékos szintről 74 százalékra emelkedett, a kényszerházasságok száma 16, míg a fizikai bántalmazások száma 31 százalékkal növekedett az érintett országokban a vizsgált időszakban.

    A jelentés kitér arra, hogy a nőket gyakran eszközként használják a keresztény közösségek megcélzásához, az üldözők gyakran a lelkészek lányait veszik célba, hogy gyengítsék az egyházközösségeket.

    „Jól dokumentál tény, hogy a nemi erőszakot fegyverként lehet használni”– írja a tanulmány. „A női test lényegében másodlagos harctérré válik.” Ha a nőket elrabolják, megerőszakolják, akkor az azt mutatja a közösségi férfi tagjainak, hogy képtelen voltak megvédeni őket, az üldözőik dominálnak felettük, így ezzel is gyengülnek a keresztény közösségek.

    A nőkereskedelem szintén ezen alapul, az emberkereskedelem a vallásüldözés egyik formája és főleg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában jellemző – mutat rá a tanulmány.

    Ezeken a területeken a szélsőséges csoportok gyakran használják fegyverként a nők elrablását, akiket vagy elcsábítanak és így „megtérésre” kényszerítenek, vagy házasságra köteleznek, sok esetben pedig megerőszakolnak. Azoknak a nőknek, akiknek sikerül elszabadulniuk, a szégyen, a megbélyegzés és a sérült önértékelés miatt nehéz visszailleszkedniük saját társadalmukba.

    Egy fiatal lány a jelentésben arról beszélt, hogy őt a Boko Haram terroristái rabolták el és egyikük foglyul is tartotta. Miután azonban sikerült elmenekülnie és hazatért, a közösség kerülte őt, csecsemőjét pedig „Bokonak” nevezték.

    Ez a „szégyen-taktika” része a szélsőségesek eszköztárának – mutat rá a jelentés.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában