Választások

2018.07.08. 06:53

Beiktatták Törökország új parlamentjét

A jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan egy személyben lesz az államfő és a kormányfő.

A június 24-i általános választásokat követően megalakult törvényhozásnak immár 600 képviselője van a korábbi 550 helyett. E változtatást a tavaly áprilisi alkotmánymódosító népszavazáson hagyták jóvá a voksolók.

A referendumon megszavazták a végrehajtó elnöki rendszer bevezetését is az eddigi parlamenti berendezkedés helyett. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan egy személyben lesz az államfő és a kormányfő.

Az alkotmánymódosítás hétfő délután Erdogan államfői eskütételével és az azt követő ünnepélyes szertartással lép életbe. Az esti órákban a köztársasági elnök egyúttal minisztereinek névsorát is közzéteszi. Az új kormányban 16 kabinet lesz az eddigi 21 helyett.

A változtatás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény. A parlament továbbra is kidolgozhat, módosíthat és visszavonhat törvényeket, valamint ellenőrizheti az államfő intézkedéseit.

Binali Yildirimet, akinek így megszűnt kormányfői tisztsége, szombaton mint izmiri képviselőt iktatták be. Yildirimet emellett házelnöknek jelölte az Erdogan vezette, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP).

Török sajtójelentések szerint a szombati beiktatási ceremónián jelen volt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, Mustafa Akinci, a ciprusi törökök elnöke, és Nicolás Maduro venezuelai államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában