Járvány

2021.05.31. 20:43

Belgium 4 millió vakcinát adományoz a COVAX programon keresztül

Belgium június elejétől 4 millió koronavírus elleni vakcinát adományoz a hátrányos helyzetű országoknak az Egészségügyi Világszervezet COVAX programján keresztül – írta hétfőn a La Libre belga napilap.

A felajánlást Meryame Kitir fejlesztési miniszter jelentette be a belga rádióban. A miniszter elmondta, hogy az adományozásra kerülő oltásállomány nagyrészt az AstraZeneca és a Johnson & Johnson cég vakcináit fogja tartalmazni, mivel ezekkel a belga rendelkezések szerint, nem lehet 41 évnél fiatalabbakat beoltatni. A korhatáros alkalmazásra mindkét vakcina esetében azért került sor, mivel egy-egy esetben 40 év alatti személyeknél vérrög képződött a beoltás után.

A La Libre szerint a miniszter arra a felvetésre, mely szerint a fejlődő országokban az átlagnépesség sokkal fiatalabb, mint a fejlett országokban, mindössze annyit válaszolt: „etikátlan lenne, ha nem ajánlanák fel az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson cég féle oltóanyagokat, amelyeknek az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatos kockázata rendkívül alacsony.”

Hozzátette, hogy bár Belgiumban is némi késedelem mutatkozik a vakcinaszállítások terén, „a világ egyes részein más országok még el sem kezdték az oltókampányaikat, mert nem áll rendelkezésükre vakcina”.

A miniszter szerint „hamis biztonságérzetet” teremt ha csak a fejlett országok lakosait oltják be, mivel a nagyszámú beoltatlanság a fejlődő országokban erősíti a vírusmutánsok terjedésének kockázatát.

Belgium 2020 decemberében csatlakozott a COVAX-programhoz, és ez idáig 4 millió euró pénzügyi adományt bocsátott a donorkezdeményezés rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában