koszorúzás

2021.01.19. 18:43

Benkő Tibor a hejcei légi katasztrófa áldozatainak emléke előtt tisztelgett

A koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák An-24-es szállítógép 2006. január 19-én ütközött neki a Borsó-hegynek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter koszorúval tisztelgett a hejcei légi katasztrófa áldozatainak emléke előtt. A szlovák szállítógép lezuhanása után tizenöt évvel – a kialakult koronavírus-járványhelyzetre való tekintettel szűk körben – katonai tiszteletadással emlékeztek az áldozatokra.

A honvedelem.hu keddi cikke szerint a repülőbaleset tizenötödik évfordulója alkalmából megrendezett keddi megemlékezésen Benkő Tibor mellett Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Daniel Zmeko, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke is lerótta tiszteletét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén.

„Hejce, egy szomorú tragédia következtében örökre beírta magát a magyar-szlovák történelembe, és a közösen viselt gyász szimbólumává vált” – fogalmaztak.

Mint felidézték: 2006. január 19-én a koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák An-24-es szállítógép a határhoz közeledve nekiütközött a Hejce fölött húzódó, 700 méter magasságú Borsó-hegynek és lezuhant. A fedélzeten utazó negyvenhárom szlovák katonából negyvenketten meghaltak. A repülőszerencsétlenség egyetlen túlélője Martin Farkas, aki minden évben jelen van a megemlékezésen.

A hejcei főhajtás után, a magyar és szlovák katonai delegáció a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen állított kopjafáknál és sírköveknél is lerótta tiszteletét – írta a honvedelem.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában