A haza minden előtt

2019.03.14. 14:20

Benkő Tibor: a magyar ember soha nem adja fel függetlenségét

A magyarok fegyvert is fogtak a szabadságért, a függetlenségért.

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Nemcsak a mostani hazát kell szolgálni, arra is gondolni kell, mi lehet, mi lesz a hazával. – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a tárca március 15-e alkalmából rendezett ünnepségén csütörtökön Budapesten.

Benkő Tibor felidézte: a március 15-i nemzeti ünnep jelmondata, „A haza minden előtt”. Ez Kölcsey Ferenc 1833-as gondolata, amikor még messze volt a forradalom.

Ez is jelzi, hogy a magyar emberek, nemesek, egyszerű emberek, katonák gondolatában mindig ott volt a haza fogalma

- fűzte hozzá.

Kossuth Lajos is azt mondta, „a haza örök” – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: nemcsak a mostani hazát kell szolgálni, arra is gondolni kell, mi lehet, mi lesz a hazával.

Benkő Tibor kijelentette:

1848 tavasza arról szólt, hogy a birodalomban élő nemzetek mennyire szerettek volna szabaddá válni, szabad országban, szabad emberként élni; a magyarok fegyvert is fogtak a szabadságért, a függetlenségért.

Az, hogy a szabadságharc elbukott, nem jelenti azt, hogy a forradalom eszmeisége ne maradt volna meg. Enélkül az 1867-es kiegyezés sem jöhetett volna létre – hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte továbbá, az is:

1848-nak köszönhető, hogy létezik önálló Magyar Honvédség. Napjainkban a Magyar Honvédség számára soha nem látott lehetőség nyílt meg: olyan önálló, erős honvédséget hoznak létre, amely nemcsak Magyarország, a magyar emberek, hanem Európa, s a nagyvilág számára is példaértékű

- tette hozzá.

Benkő Tibor azt mondta: 1848-nak még mindig megvan az üzenete a világban. Napjainkban el kell dönteni, hogy önálló nemzetek Európájában vagy „európai egyesült államokban akarunk élni” – fűzte hozzá.

A miniszter szerint ez – ismerve az embereket, különösen a katonákat -, nem kérdés.

Továbbra is küzdeni kell a nemzetek önállóságáért, amit 1848-ban kivívtak elődeink – hangoztatta Benkő Tibor, hozzátéve: olyan önálló, független Magyarországot kell megteremteni, ahol mindenki megtalálja békéjét és biztonságát.

Az ünnepség végén a miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka elismeréseket adott át azoknak a katonáknak és civileknek, akik tevékenységükkel segítették a magyar honvédelem ügyét.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely tizedik évadának megnyitó ünnepségén 2019. március 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában