válságot okozott

2019.10.21. 22:29

Benyújtották a vádiratot a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

A vádirat összesen hat vádpontot tartalmaz, amelyek alapján az elkövetők 25 évi vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetők.

Pozsony, 2018. február 27. A meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe Pozsonyban 2018. február 27-én. Az újságíró és párja holttestét február 25-én találták meg nagymácsédi otthonukban. A rendõrség szerint a bûntényt feltehetõleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Jakub Kotian)

Forrás: MTI/TASR

Fotó: Jakub Kotian

Benyújtotta a vádiratot hétfőn a nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, tavaly februárban elkövetett szlovákiai újságíró-gyilkosság ügyével foglalkozó különleges ügyész a bazini székhelyű bíróságra – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az üggyel foglalkozó különleges ügyészség (ÚSP) közlésére hivatkozva.

A vádirat összesen hat vádpontot tartalmaz, köztük kétrendbeli bérgyilkosságot, a fiatal szlovák tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolásán kívül egy másik, még 2016-ban elkövetett gyilkosságot is. A vádiratban a gyilkosságok megrendelésével gyanúsított Marián K. nagyvállalkozó és az elkövető, Miroslav M. mellett – aki már beismerte az újságíró és barátnője meggyilkolását -, a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított Zs. Alena és a gyilkosság elkövetésében bűnrészességgel gyanúsított Sz. Tamás is szerepel. Az ügy egy további gyanúsítottja, az újságíró-gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított A. Zoltán a múlt héten vádalkut kötött az ügyésszel.

A most benyújtott, csaknem százoldalas vádirat, 25 ezer oldalnyi vizsgálati anyagon alapul, és a gyanúsítottak további kihallgatásán kívül tanúk tucatjainak, illetve több törvényszéki szakértőnek a meghallgatására tesz javaslatot. A vádiratban szereplő vádpontok alapján az elkövetők 25 évi vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetők.

A hírhedt kettős gyilkosság áldozatait – egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét – tavaly február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. Az újságíró halála – akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sohasem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széles körű átalakításához vezettek.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc embert vett őrizetbe az ügyben folytatott nyomozás eredményeként. Később közülük három ember és további gyanúsítottak ellen is eljárást indítottak. Közülük a vizsgálati fogságban lévő Sz. Tamás ellen, akit bűnrészességgel gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésében, más, többek között komoly jelentőségű gazdasági bűnténnyel kapcsolatban is eljárás folyik.

Borítókép: A meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában