tárgyalás

2020.06.09. 20:04

Betiltott brit újnáci csoport tagjait ítélték hosszú börtönbüntetésre

A brit kormány négy éve minősítette terrorszervezetnek a csoportot.

Hosszú szabadságvesztésre ítélte kedden az angliai Birmingham koronabírósága a National Action nevű betiltott brit újnáci csoport négy tagját.

A 25 éves Mark Jones öt és fél év, a 24 éves Garry Jack négy és fél év, a 23 éves Alice Cutter három év, a 19 éves Connor Scothern másfél év börtönbüntetést kapott.

Mind a négyüket azon a címen ítélték el, hogy terrorszervezet tagjai voltak.

A brit kormány négy éve minősítette terrorszervezetnek az újnáci csoportot.

A keddi ítélettel lezárult tárgyaláson elhangzott, hogy Alice Cutter az egykori náci haláltáborra utaló „Miss Buchenwald” néven részt vett egy szépségversenyen, amelyet a csoport „Miss Hitler” címmel rendezett meg.

Cutter emellett online felületeken zsinagógák elleni gáztámadásokról írt, és arról posztolt tréfásnak szánt bejegyzéseket, hogy zsidók levágott fejével szeretne futballozni. Mindemellett felvételek bizonyítják, hogy „Hitlernek igaza volt” feliratú transzparensekkel vett részt a National Action demonstrációin.

Mark Jones a vád által bemutatott fotók tanúsága szerint 2016-ban, az egykori buchenwaldi haláltábor kivégzőhelyiségében a National Action lobogójával a kezében pózolt, emellett katonai jellegű kiképzéseket szervezett a csoport tagjainak.

Garry Scothern másfél ezer „Final solution” – végső megoldás – feliratú matricát készíttetett terjesztés céljából. A felirat a nácik által a zsidóság kiirtására szőtt terv nevére utal.

A National Action magát „nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként” írja le. A II. világháború óta ez az első olyan újnáci szervezet, amelyet a brit hatóságok betiltottak.

Amber Rudd akkori brit belügyminiszter a csoport betiltásról 2016-ban hozott határozatában rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést.

A National Action terrorszervezetté nyilvánításának és betiltásának egyik közvetlen előzménye az volt, hogy a szervezet nyilatkozatban dicsőítette Jo Cox munkáspárti parlamenti képviselő meggyilkolását és a merénylet elkövetőjét.

A legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott – a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással egy magányos gyilkos, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék is motiválták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában