Ország-világ

2021.09.02. 16:24

Böjte Csaba: tartsuk saját kezünkben a sorsunkat!

A szerzetes egy interjúban beszélt az evangélium radikalitásáról, a progresszív kereszténységről és Ferenc pápáról.

Torockó, 2019. október 23. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója Erdélyben, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án. Ezen a napon Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Böjte Csaba meglátogatta a központot.

Forrás: MTI

Fotó: Biró István

Az evangéliumért olyan dolgokat is ki kell mondani, amitől nem lesz közkedvelt az ember – figyelmeztet a Mandiner jubileumi, századik lapszámában Böjte Csaba. A ferences szerzetes hangsúlyozta: a hamarosan Budapestre látogató Ferenc pápa a keskeny utat járja és a katolikusok elé tárja, hogy nem tragikus hősökre van szükség, hanem az örömhír követeire. „Krisztus eljövendő országa még nem épült fel; kitartó, verejtékes munkával kell megvalósítani – ez konfliktusokkal, áldozatokkal is jár” – mondta Csaba testvér.

A dévai szerzetes a progresszív irányzatokkal kapcsolatban határozottan kijelentette: a bűnt nem lehet átkeretezni, bűn marad. Mint mondja, bár vannak erre irányuló törekvések, „a jót nem szabad rossznak hazudni, ahogy a rosszat sem szabad jónak”.

A nagyinterjú keretében Csaba testvér több ízben is hangsúlyozta, nem szabad félreverni a harangokat, mert azok baljós hangja mellett senki sem fog házasságra gondolni, családot alapítani, gyermeket vállalni. Különösen igaznak látja ezt az erdélyi magyarság helyzetével kapcsolatosan, amelynek számos szempont alapján sosem voltak még a maihoz fogható lehetőségei, mégis, jelentős véráldozatot könyvelhetett el a mögöttünk álló évtizedekben. Ugyanakkor úgy hiszi, Isten nem teremt selejtet, sem egyént, sem közösséget nem vezet rossz irányba.

A közmunkaprogram után Böjte Csaba most a Tündérkert építésének programját hirdetné meg, mert úgy látja, ez hozhat győzelmet 2022-ben a nemzeti oldal számára. A magyarság jövőjével kapcsolatban egyébként kérlelhetetlenül optimista – mint mondja, rengeteg lehetőség áll előttünk, de merésznek kell lennünk és nem szabad elveszítenünk a derűnket.

Borítókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója Erdélyben, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában