tengeralattjárótűz

2019.07.07. 13:48

Bolygóméretű katasztrófát akadályozott meg a legénység

A kijelentést egy magas rangú katonai tisztviselő mondta a tizennégy orosz tengerész temetésén.

Forrás: AFP/Sputnik

Fotó: Alexei Danichev

Az orosz kormány államtitokra hivatkozva nem árul el sok részletet a Barents-tengeren történt balesettel kapcsolatban. Csupán annyit közöltek, hogy az orosz haditengerészeti flotta tudományos-kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőjárműve éppen tervezett kutatást folytatott az ország területi vizein a Barents-tengeren, amikor tűz ütött ki fedélzetén.

A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró 2000-es szerencsétlenségében elhunytak emlékműve mellett tartott gyászszertartás zárt körű volt. Fotó: AFP/Sputnik/Sergey Eshenko

Bár Szergej Sojgu védelmi miniszter nem szolgált adatokkal a túlélők számára vonatkozóan, az EFE spanyol hírügynökség szerint az említett jármű legfeljebb 25 embert képes befogadni. A védelmi miniszter a temetésen annyit mondott, hogy a tengeralattjáró atomreaktora a tűz után is működőképes maradt, mert a legénység megtette a szükséges intézkedéseket, hogy megvédjék. Helyettese, Andrei Kartapolov pedig hősnek nevezte a legénységet, mert mindent megtettek a tűz terjedésének megakadályozására – írja az Independent.

Az atommeghajtású tengeralattjárón bekövetkezett balesetben elhunyt 14 orosz haditengerészt a szentpétervári Szerafim-temetőben helyezték végső nyugalomra a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró 2000-es szerencsétlenségében elhunytak emlékműve mellett tartott gyászszertartás keretében.

A gyászszertartást a katonai szabályzatnak megfelelően tartották Fotó: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

A katonai tiszteletadással megrendezett temetés zárt körű volt, az áldozatok családtagjai és közeli barátai mellett részt vett a temetésen Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka, Andrej Kartapolov védelmiminiszter-helyettes, a fegyveres erők vezérkara katonai-politikai főcsoportfőnökségének vezetője, Alekszandr Beglov szentpétervári megbízott kormányzó, valamint önkormányzati és kormányzati képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában