Az uniós csúcs előtt

2019.06.13. 17:05

Budapesten tanácskoztak a visegrádi országok kormányfői

A közép-európai országoknak a kontinens jövőjéért viselt felelősségéről, az EU új tisztségviselőinek kiválasztási folyamatáról, valamint a soron következő cseh V4-elnökség programjáról is egyeztetett Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest, 2019. június 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), valamint Peter Pellegrini szlovák (b), Andrej Babis cseh (b2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az informális találkozón a kormányfők egyetértettek abban, hogy a V4-együttműködés meghatározó szerepet játszik Európa jövőjének alakításában. A visegrádi országok vezetői tudatában vannak e felelősségüknek, ezért aktívan vesznek részt az Európai Unióval kapcsolatos vitákban, ideértve a személyi kérdéseket is.

A négy kormányfő a Karmelita kolostor erkélyén
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Havasi Bertalan hozzátette:

a csütörtöki egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében.

A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket, valamint a V4-együttműködést. Kifejezett elvárás tehát velük szemben, hogy a közös európai döntések meghozatalakor mindig vegyék figyelembe a közép-európai szempontokat és érdekeket – ismertette a csütörtöki informális V4-csúcson elhangzottakat a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Havasi Bertalan hozzátette: Andrej Babis cseh miniszterelnök tájékoztatta kollégáit a július 1-jén induló cseh V4-elnökség programjának főbb pontjairól is.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j), valamint Peter Pellegrini szlovák (b), Andrej Babis cseh (b2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában