Találkozó

2019.08.24. 12:24

Budapestre látogat a török elnök

Alig egy évvel legutóbbi vizitje után ismét hazánkba jön Recep Tayyip Erdogan.

Budapest, 2018. október 8. Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követõen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A török elnök novemberben érkezik a magyar fővárosba, ahol várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnökkel – tudta meg a Magyar Nemzet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium megkeresésre megerősítette: a vizitre a tervek szerint november 7-én kerül sor. A két ország minden évben felső szinten egyeztet, és az idén hazánk a házigazda. A napilapnak az ügyre rálátó forrásai szerint a Török Áramlat nevű tengeri gázvezeték kérdése, illetve a korábban beharangozott hadiipari együttműködés szintén napirendre kerülhet.

Utóbbiról tavaly október elején, Erdogan legutóbbi látogatásán esett szó. Akkor ezzel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Magyarország célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése. Ennek a részletkérdéseiről is hosszan tárgyaltunk.” A török elnök tavalyi látogatásának a felújított budai Gül Baba-türbe felavatása volt az apropója. A népes delegáció élén hazánkba érkezett Erdogan részt vett a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett török–magyar üzleti fórumon, és felkeresett egy I. világháborús katonai hadisírkertet is.

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni küzdelem témájában a két országnak szintén van egyeztetnivalója. Jelenleg mintegy 3,5 millió szíriai menekült tartózkodik Törökországban, mellettük azonban legalább félmillió iraki, illetve több százezer afgán és pakisztáni bevándorló is oltalomra talál. Az Európába irányuló migráció szárazföldi útvonalára nehezedő nyomás éppen a Törökország és az EU által 2016-ban kötött megállapodásnak köszönhetően enyhült. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban tavaly azt mondta: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában