törvény

2018.03.26. 19:14

Büntetnék az álhíreket Malajziában is

Álhíreket büntető törvénytervezetet terjesztett hétfőn a malajziai kormány a parlament elé. A javaslat értelmében akár 10 év börtönbüntetéssel is sújtható lenne az, aki álhíreket készít és oszt meg.

A törvényjavaslat célja, hogy megvédje a nyilvánosságot az álhírek terjedésével szemben, miközben biztosítja a véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jog tiszteletben tartását – idézte a kormánynak a törvénytervezetre vonatkozó indoklását a Channel News Asia szingapúri hírtelevízió.

A javaslat a börtönbüntetésen kívül akár ötszázezer ringgitig (32,5 millió forintig) terjedő pénzbírsággal is sújtaná azt, aki álhíreket gyárt, közzétesz vagy terjeszt.

A jogszabályt alkalmaznák azokkal a külföldi állampolgárokkal szemben is, akik Malajziát vagy a malajziaiakat érintő álhírt készítenek vagy terjesztenek.

A malajziai parlament – amelyben a kormány kényelmes többséggel rendelkezik – várhatóan még a héten megszavazza e törvényjavaslatot.

Egy malajziai sajtócsoport szerint azonban a törvényjavaslat a média elhallgattatására irányuló kísérlet, mivel teljes mértékű ellenőrzést biztosítana a kormánynak, amely így bármilyen hírt eltávolíttathatna, amelyet a közrend vagy a nemzetbiztonság szempontjából veszélyesnek minősít.

Könnyen visszaélés lehet abból, ha lehetővé teszik egy párt számára, hogy megfellebbezhetetlen hatalmi szóval olyan cikkeket távolíttasson el, amelyekkel nem ért egyet – mondta közleményében a malajziai Újságírók Országos Egyesülete.

A kritikusok szerint a javaslattal az augusztus 24-ig esedékes parlamenti választásokon indulni szándékozó Najib Razak miniszterelnök szeretné elhallgattatni a vele szemben kritikus hangokat egy korrupciós botrányban való állítólagos érintettsége miatt.

A The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report oknyomozó portál 2015-ben feltárta, hogy a kormányfő 2,67 milliárd ringgitnek (173,55 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad (1MDB) stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. Mind Najib, mind az 1MDB cáfolta, hogy bűncselekmény történt volna.

A malajziai ügyészség egyik vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában