Hamis cikk

2019.05.15. 20:11

Cáfolja Mészáros Lőrinc lehetséges kitiltását az amerikai nagykövet

Hamis cikknek nevezte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet a Wall Street Journal mai cikkét, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy szankcionálják Mészáros Lőrinc magyar vállalkozót.

David Cornstein amerikai nagykövet egy az ATV-nek adott interjúban hamis cikknek nevezve cáfolta a Wall Street Journal írását. Azt mondta: ilyen szankciókról nem hallott egészen az amerikai lap ma megjelent cikkének elolvasásáig.

„Az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal”

- hangsúlyozta a diplomata, aki szerint vagy kivetnek, vagy nem vetnek ki szankciókat, de nem fenyegetnek azzal. Viszont nem tud arról, hogy ilyen terv lenne – tette hozzá a nagykövet.

A Wall Street Journal budapesti és washingtoni forrásokra hivatkozva azt írta szerdán, hogy az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Mészáros Lőrincet. A cikk szerint a szóban forgó szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék a magyar vállalkozó számára. A szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a magyar kormányfő veje és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is – írták.

Cornstein azt mondta, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Ház Ovális Irodájában fogadta, ahova a legfelsőbb vezetők is elmentek, hogy találkozzanak a miniszterelnökkel. Mint mondta, ha lenne gyanú arra, hogy ilyen szankciók vannak előkészülőben, nem hiszi, hogy erre a találkozóra sor került volna. Hozzátette: nem a Fehér Ház, hanem az amerikai pénzügyminisztérium dolga az ilyen szankciók kivetése. A nagykövet azt mondta, ez egy téves cikk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában