big tech

2021.02.04. 07:30

Cenzúramentes közösségi média-szabályozást tervez a lengyel kormány

Lengyelország új „szabadság törvénye” felülírna minden korlátozást, amikkel a közösségi médiaszolgáltatók a felhasználókat sújthatják.

A cél az, hogy úgy szabályozzák az algoritmusokat, hogy azok ne tudjanak egyes nézeteket vagy legális tevékenységeket elnyomni. A törvény az úgynevezett láthatatlan korlátozásokat is megszüntetheti.

– Valahányszor egy algoritmus korlátozna egy felhasználót, a felhasználó azonnal értesítést kap majd

– fogalmazott Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszter-helyettes interjújában.

A miniszter-helyettes elmondta, hogy a lengyel „szabadság törvény”, vagyis a közösségi médiumok cenzúráját megállító jogszabály előírná, hogy ezentúl

egy szolgáltató sem törölhetne tartalmakat, amik nem ütköznek törvénybe.

Továbbá biztosítja a lengyel állampolgárok jogát, hogy fellebbezzenek az esetleges tartalom-törlésekkel szemben, ha az általuk megosztott tartalmak törvényesek, de azokat mégis tiltották.

Kaleta arra is rámutatott a Breitbartnak, hogy

bizonyos esetekben a közösségi oldalak láthatatlan korlátozásokat, úgynevezett „shadowbaneket” szabnak ki felhasználókra vagy tartalmaikra.

Az ilyen korlátozások lényege, hogy nem tiltják le a felhasználókat, még tartalmaikat sem törlik, hanem az oldal algoritmusa egyszerűen megnehezíti azok elérését anélkül, hogy a felhasználó erről tudna.

– Szabályozni fogjuk az algoritmusokat, hogy ne tudjanak egyes nézeteket elnyomni. Ha az oldalak megszegik ezt a törvényt, megbírságoljuk őket – fogalmazott Kaleta,

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában