Ország-világ

2021.05.15. 11:42

Csak a lakosság 13 százaléka látná szívesen Karácsonyt kormányfőként

Az Alapjogokért Központ ismertette, kevesen gondolják, hogy valódi verseny az előválasztás.

A magyar felnőtt társadalom 42 százaléka szerint a baloldali előválasztás végeredményét már előre ki lehetne hirdetni, és csupán a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy valós versenyről van szó – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából. A felmérésből az is kirajzolódik, hogy

Karácsony Gergelyt a magyarok kétharmada nem szeretné miniszterelnöki pozícióban látni – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Alapjogokért Központ

„A 18 évesnél idősebb felnőtt magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás alapján kijelenthető, hogy a szeptember végén induló, a baloldali pártok részvételével zajló miniszterelnök-jelölti casting hitelessége komoly problémákkal küzd. A legtöbb választókorú relatív többsége szerint – 42 százalék – ugyanis már most látszik, hogy nem valódi versenyről van szó, hanem sokkal inkább a pártvezetők közötti háttéralkuról” – írja elemzésében a kutatóközpont, megjegyezve: Gyurcsány Ferenc befolyása ismert a választók előtt. „Ezt a percepciót kétségkívül erősíti a tény, hogy az elmúlt hetekben a különböző baloldali pártok egymás javára léptetik vissza jelöltjeiket választókerületi szinten, kizárva a széles körű megméretés lehetőségét. Emiatt sem meglepő, hogy

csupán tízből három válaszadó, azaz 30 százalék mondta azt, hogy az előválasztás kormányfőjelöltről döntő része valódi verseny lenne”

– szögezte le az elemzés.

Fotó: Alapjogokért Központ

Az Alapjogokért Központ szerint kevésbé volt megosztott annak kapcsán a magyar társadalom, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló Karácsony Gergelyt szeretné-e kormányfői pozícióban látni. „A megkérdezettek mindösszesen 13 százaléka, azaz egymillió fő szeretné, ha egyszer Budapest jelenlegi főpolgármestere lenne a kabinet vezetője, 67 százalékuk azonban – 5,4 millió magyar választó – nem szeretné őt ebben a pozícióban látni” – ismertették.

https://www.facebook.com/alapjogokert/photos/pcb.4339926996039339/4339925799372792/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában