Andrej Babis

2018.08.28. 20:41

Csehország nem fogad be migránsokat

Babis elismerte, hogy a két ország álláspontja különbözik a migránsok áthelyezéséről.

Csehország nem fogad be egyetlen migránst sem – jelentette ki Andrej Babis cseh kormány kedden Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tárgyalt a témáról.

Prága szerint a migráció problémáját két elem kombinációjával kell megoldani: az egyik az olyan országok támogatása, mint a nehéz helyzetbe került Olaszország, a másik azokon az afrikai országokon segíteni, ahonnan a bevándorlók indulnak mondta a találkozó után tartott sajtótájékoztatón, Rómában.

Conte olasz kormányfő igyekezett meggyőzni Babist, hogy szükség van a migránsokat egész Európában elosztó rendszerre. Amikor migránsok érkeznek nem lehet továbbra is azt mondani, hogy ez csak olasz probléma – jelentette ki az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Babis elismerte, hogy a két ország álláspontja különbözik a migránsok áthelyezéséről. Világosan megmondtam, hogy ez nem lehet megoldás, és négy éve hiába foglalkozunk a kvótákkal. Csak az időnket vesztegetjük. Európának olyan rendszert kell elfogadnia, amely megállítja az illegális migrációt... természetesen ehhez pénz kell, és utána tárgyalni kell az észak-afrikai országokkal. Líbia kulcsfontosságú – mondta.

Conte visszautalt az Európai Tanács (az állam- és kormányfők testülete) legutóbbi ülésére, amelynek a következtetései szerinte egy jó kompromisszumot jelentenek mind a 28 aláíró tagállam számára. A június végi, brüsszeli megállapodás a migránsok elosztásának önkéntességét vetíti előre.

Ez megteremti az alapot ahhoz, hogy ne sürgősségi alapon közelítsünk a migráció jelenségéhez, hanem strukturális alapon – mondta.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy a megbeszélésük nyílt, közvetlen és szívélyes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában