tüntetés

2020.01.15. 06:39

Csőbombát találtak a rendőrök Hongkongban

Csőbombát találtak és semmisítettek meg egy lakás átkutatásakor a rendőrök Hongkongban, négy embert őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy robbanószert állítottak elő – tudatták szerdán a helyi hatóságok.

A lakásban a hónapok óta tartó tiltakozásokkal összefüggő eszközöket, maszkokat és védőfelszereléseket is találtak.

A lefoglalt pokolgépet ellenőrzött körülmények között megsemmisítették. A mintegy 20 centis és nagyjából 700 grammos szerkezet robbanóereje elég volt ahhoz, hogy átüssön egy fémlemezt. Csen Tin-csu rendőr főfelügyelő a sajtónak elmondta, hogy ha egy autóban hozzák működésbe a pokolgépet, akkor biztosan mindenki meghal, aki a járműben ül.

Az őrizetbe vett embereket azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a kormányellenes megmozdulásokon is.

A hatóság arról is beszámolt, hogy egy másik házban, a város északi részén feltételezhetően robbanóanyag előállítására használt laboratóriumot lepleztek le.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban több mint fél éve rendszeresek a tüntetések, amelyek egy vitatott törvénymódosítási javaslat miatt robbantak ki, amely lehetővé tette volna gyanúsítottak kiadását Kínának. A javaslatot később visszavonták, de addigra már a tiltakozók a Peking által kinevezett vezetés távozását, a rendőri brutalitás kivizsgálását és általános, demokratikus választójogot követeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában