Járvány

2021.06.22. 16:05

Csöbör Katalin: a vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája, csak hatékonysága

Az EU-tagállamoknak el kell fogadniuk az unióban alkalmazott és biztonságosnak, hatékonynak bizonyult valamennyi oltóanyagot.

A koronavírus elleni vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája, csak hatékonysága – hangsúlyozta keddi felszólalásában Csöbör Katalin, a Fidesz képviselője a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén.

A képviselő az uniós oltási igazolványok és az alapvető szabadságjogok összefüggéséről szóló vitában kiemelte: nem helyes válogatni a vakcinák között, így az EU-tagállamoknak el kell fogadniuk az unióban alkalmazott és biztonságosnak, hatékonynak bizonyult valamennyi oltóanyagot. „Ezt megállapodásokban kell rögzíteni, mivel az EU egyik alapja a szabad mozgás, amit garantálni kell a beoltottak számára” – nyomatékosította.

Csöbör Katalin hozzátette: az oltási tanúsítvány segíthet a korlátozások feloldásában, de világjárványt felszámolni csakis a tömeges vakcinázással lehet, ezért az uniós tagállamok fő célja is, az oltási kampány fokozása kell, hogy legyen. Példaként említette a magyar oltási kampányt, amely immáron 53 százaléknál magasabb beoltottsági arányt eredményezett.

„Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzeti kormányok azok, amelyek gyors és hatékony megoldásokat tudnak nyújtani a világjárványhoz kapcsolódó problémákra” – fűzte hozzá.

A Fidesz politikusa üdvözölte emellett, hogy a uniós digitális oltási igazolásról szóló javaslat meghagyja a tagállamoknak a lehetőséget, hogy egészségügyi válsághelyzetekben rendkívüli intézkedéseket hozzanak az egészség védelme érdekében.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy az igazolványok kiadása érinti a személyes adatok védelmét, mivel a kártya feltételezhetően egy felhatalmazott szerv által kiállított, az ilyen adatokra vonatkozó információkat tartalmazó dokumentum.

„Az alapvető jogok és az oltási bizonyítványok közötti kapcsolatot illetően a fő kérdés az, hogy a bizonyítvánnyal nem rendelkező személyek alapjogi korlátozásának minősül-e az a megkülönböztetés, amit egy másik alkotmányos érték, például mások egészsége védelme érdekében vezetnek be arányos mértékben velük szemben” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában