áldozatok

2018.08.05. 15:48

Földrengés rázta meg Indonézia két szigetét

Rengeteg a halott. Egy rövid időre cunamiriasztást is kiadtak.

Lombok-sziget, 2018. augusztus 5. Sebesültet visznek hordágyon katonák egy átmeneti szálláson a 7-es erõsségû földrengés sújtotta Lombok indonéz szigeten 2018. augusztus 5-én. A földmozgás epicentrumát 10,5 kilométeres mélységben mérték. A hatóságok szökõárveszélyre hívták fel a lakosság figyelmét. (MTI/AP)

Cunamiriasztást adtak ki vasárnap Indonézia Lombok és Bali szigetein, miután hetes erősségű földrengés rázta meg a térséget, aminek következtében legkevesebb 39-en meghaltak. A riasztás később visszavonták, csak rövid ideig volt érvényben.

Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földmozgás epicentruma a Lombok sziget északi partvidékén fekvő Loloan várostól 2 kilométerre keleti irányban, fészke pedig 10,5 kilométeres mélységben volt. Az indonéziai katasztrófavédelem jelentése szerint 15 kilométeres mélységben rengett a föld.

A helyi katasztrófavédelem vezetője közép-európai idő szerint a kora esti órákban közölte: legalább 39 ember életét vesztette és több tucatnyian megsérültek a földrengés következtében.

A földrengés pánikot váltott ki a két szigeten nyaraló turisták és a helyi lakosok körében. Beszámolók szerint Balin több másodpercig érezhető volt a földmozgás, míg Lombokon mintegy fél percig volt érezhető a rengés, amelynek hatására az emberek kirohantak az utcára. Mindkét szigeten károk keletkeztek otthonokban, számos régi épület megrongálódott Lombok legnagyobb városában, Mataramban.

Indonéziai tisztviselők a szökőárriadó visszavonásával egy időben tudatták azt is, hogy a repülőterek a két szigeten a rendes kerékvágásban működnek, a földrengés nem okozott bennük jelentős károkat.

Lombok szigetét legutóbb egy hete rázta meg egy 6,4-es erősségű földrengés, aminek következtében 14 ember meghalt, 160 megsérült, és több ezer ház dőlt össze.

 

Borítókép: Sebesültet visznek hordágyon katonák egy átmeneti szálláson Lombok szigetén / MTI / AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában