Ország-világ

2021.06.17. 19:26

Czeglédy Csaba mindent tagad

Gyurcsányék költségvetési csalással vádolt házi ügyvédje koncepciós pert emleget.

Az elsőrendű vádlott, Czeglédy Csaba meghallgatásával folytatódott tegnap a Kecskeméti Törvényszéken az ügyvéd és társai ellen költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt kezdődött büntetőper – írja a Magyar Nemzet.

Czeglédy a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, visszautasította a vádirat állításait, és részletes vallomásba kezdett. Mint mondta, az általa irányított cégnél a munkatársak becsülettel, tisztességgel végezték dolgukat, ezért is kötelessége őket megvédeni. A jelenleg szombathelyi önkormányzati képviselőként is dolgozó Czeglédy azt is visszautasította, hogy hátráltatni akarta volna az eljárást.

Hangsúlyozta: a Human Operator Zrt. és alvállalkozói belső szabályzatok, munkaszerződések, megbízási szerződések alapján működtek, a szükséges engedélyek birtokában, teljesen átlátható módon. Ezt szerinte az is alátámasztja, hogy folyamatos adóhatósági vizsgálat alatt álltak.

Czeglédy elmondta, hogy az ügyészség szerint eltűnt hatmilliárd forintnak a nyomát sem találták meg nála. „Azért, mert nem lett eltüntetve” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez a pénz a megbízóktól a szolgáltatási láncba be sem került. Így az sem felel meg a valóságnak, hogy ez a pénz ellenzéki pártok kasszájába került volna.

„A befolyt bevételek nyolcvan százaléka bérként került kifizetésre, senki nem vette ki ezt a pénzt a rendszerből. Ha én nem gazdagodtam ebből a tevékenységből, akkor miért követtem volna el bűncselekményt?” – tette fel a kérdést.

Valótlanságnak nevezte, hogy egyes vádlott-társai – Czeglédy szerint kikényszerített vallomásaikban – azt állították: tudták, hogy bűncselekményt követnek el, és erre figyelmeztették is őt. – Ilyen nem történt – szögezte le, pedig mindenkinek meg lett volna erre a lehetősége. A vádlott a következő tárgyaláson folytatja majd vallomását.

Budai Gyula szerint Czeglédy utasításának megfelelően a vádlott-társak sorra vonják vissza vallomásaikat.

A fideszes országgyűlési képviselő a Kecskeméti Törvényszék előtt a sajtónak azt mondta: „teljesen egyértelmű, hogy szorul a hurok a maffiabaloldal ügyvédje körül”.

„Czeglédy politikai nyomásgyakorlást emleget, miközben látjuk, hogy a védők között olyan személyeket találni, mint Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter vagy a korábban kizárt védő, Hankó-Faragó Miklós” – mondta Budai. Kitért arra is, hogy Czeglédyék folyamatosan próbálták akadályozni az eljárást, az ügyvéd többször is a képviselői mentelmi jog mögé bújt.

A vádirat lényege szerint Czeglédy mint a 2011-től elsődlegesen diákmunkaerő közvetítésére irányuló szolgáltatással foglalkozó, szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a társaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, a munkabért terhelő személyi jövedelemadó, egyéb adó és járulék megfizetése alóli mentesülés volt.

Czeglédyék az ügyészség szerint összesen több mint 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

Czeglédyt egyébként már egyszer jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalás és okirat-hamisítás miatt 2002-ben. Az ügyvéd ellen a jelenlegi eljárás mellett is folyik nyomozás, a Human Operator Zrt. és a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára által vezetett Altus Portfólió Kft. között létrejött kölcsönszerződések ügyében.

A baloldal házi ügyvédjének tartott vádlott irodája a 2019-es önkormányzati választások óta többmilliós megbízásokat kapott DK-s vezetésű önkormányzatoktól. Az ügyvéd kamarai tagságát egyébként 2020-ban felfüggesztette a Vas Megyei Ügyvédi Kamara. Czeglédy a DK színeiben indul az ellenzéki előválasztáson, Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában