Ország-világ

2021.03.17. 10:41

Dömötör Csaba: a baloldal országellenes

Nehéz eldönteni hogy a képmutatásuk vagy a felelőtlenségük nagyobb – mondta az államtitkár.

Budapest, 2021. március 16. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Tordai Bence napirend előtti felszólalásában politikai bosszúnak nevezte, hogy Kövér László pénzbüntetést szabott ki rá és arra utalt, hogy az ügyet a strasbourgi bíróság elé viszi. A Párbeszéd politikusa „aljasnak, alkalmatlannak, alattomosnak, amatőrnek” nevezet a kormányt, amely szerinte a járvány alatt tízmilliárd forintot von ki az egészségügy fejlesztéséből, nem képes megszervezni az oltást és „kihasználja, kizsákmányolja” az egészségügyi dolgozókat – írja a Magyar Nemzet.

Válaszában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztette Tordait, hogy azért kapott büntetést, mert nem tartotta be a házszabályt. „Ha ezt el akarja kerülni, akkor ne a provokációban keresse politikája lényegét, ha pedig mégis, akkor vállalja érte a felelősséget” – mondta Dömötör Csaba. Emlékeztetett arra is, hogy az orvosok történelmi béremelésben részesültek a járvány alatt és zajlanak a tárgyalások az ápolók 72 százalékos béremeléséről is. Hangsúlyozta, hogy

ha nem lenne jól működő oltási tervünk, akkor Magyarország nem lehetne az EU második legátoltottabb országa,

ami annak is köszönhető, hogy nem csupán Brüsszelre bíztuk a vakcinabeszerzést. Dömötör Csaba végül felidézte, hogy a baloldal nemrég még azonnali nyitást követelt, maga Tordai pedig korábban még feleslegesnek nevezte a lélegeztetőgépek vásárlását. „Nehéz eldönteni hogy a képmutatásuk vagy a felelőtlenségük nagyobb” – mondta az államtitkár, aki szerint a baloldal a járvány közepén párt és kampánypolitikát folytat „az országellenes fajtából”.

Rétvári Bence: az ellenzék az objektív számok ellen beszél, vagyis oltásellenes

Schmuck Erzsébet (LMP) kijelentette: a járvány szembesített az egészségügy helyzetével, megváltoztatta a munkát, az oktatást, a hétköznapokat, csak a kormány mentalitását nem, mert folytatódott az ország szétszakítása. Ha a miniszterelnök már novemberben látta, hogy nagy baj lesz, miért nem készült fel a kormány a harmadik hullámra, miért nem készült a helyzetre átgondolt, felelős cselekvési terv? – kérdezte.

Úgy látja, a vakcinabeszerzés lényeges, de más, a mindennapi megélhetés szempontjából fontos feladat lett volna, amelyet a kormány rosszul kezelt. Az ellenzék oltáspárti, mert minden vakcina jobb, mint a betegség, őt is kínaival oltották be – közölte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta:

az ellenzék szerint Magyarországon szervezetlen az oltás, nincs rá terv. De ha Magyarország a második legeredményesebb az oltás tekintetében az EU-ban, mivel lenne elégedett az ellenzék?

- tette fel a kérdést.

Közölte: az ellenzék az objektív számok ellen beszél, vagyis oltásellenes, ami felháborító.

DK: az ingyenes parkolás nem segíti a védekezést

Oláh Lajos (DK) arról beszélt, hogy az ingyenes parkolás, mint járvány elleni fegyver, megbukott, nem segíti a védekezést, ellenben jelentős bevételtől fosztja meg az önkormányzatokat.

Kitért rá: a kormány sosem beszél arról, hogy 193 országból Magyarország a nyolcadik legrosszabb a lakosságarányos halálozás tekintetében, és ez a szám mutatja leginkább a sikertelen védekezést. A kormány folyamatosan kritizálja az európai vakcinákat, de nem raktárban kellene tárolni ezeket, hanem megfelelően megszervezni az oltást és elfogadni az önkormányzatok segítségét – mondta.

Dömötör Csaba úgy válaszolt,

az ellenzék igenis oltásellenes, és a képviselő pártja sokat tett az oltások ellen. Nem az oltópontok hiánya a probléma, hanem az, hogy nem érkeznek meg a Brüsszel által ígért vakcinák

- hangsúlyozta.

Az ingyenes parkolást illetően közölte: ezzel a lépéssel a kontaktusok számát lehet csökkenteni. Önök „már vizsgáztak válságkezelésből”, és bukás lett a vége – mondta a képviselőnek.

Azbej Tristan: a kormánynak fontos az ökológiai fenntarthatóság

Botrányosnak nevezte napirend előtti felszólalásában Gurmai Zita (MSZP), hogy a kormány segíti a balatonaligai partszakasz elvételét az emberektől, lehetővé téve, hogy ott újabb hatalmas szállodák épüljenek.

Kiemelte: egy tavalyi kormányrendelet alapján a terület kezelője nem köteles hozzáférést biztosítani a Club Aliga előtti parthoz az embereknek, a kormányzat pedig elvette az önkormányzat elővásárlási jogát a volt úttörőtábor előtti partszakaszra.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára válaszában megemlítette: nem először kerül szóba a téma, de korábban már eloszlatták a jogi aggályokat.

Elmondta: a Miniszterelnökség tavaly őszre szervezett helyszíni egyeztetést, hogy megismerjék minden érintett véleményét, majd azt hangsúlyozta, a Balaton-környéki beruházások az általános fenntarthatóság szemléletét tükrözik, a Kisfaludy-programban pedig több mint 14 ezer magánszáláshely kap támogatást és száznál több strand újul meg.

Jobbik: óriási étvágyú szörnyek jelentek meg a Balatonnál

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) szerint óriási étvágyú „szörnyek” jelentek meg a Balatonnál, ahol azzal, hogy kisajátított önkormányzati tulajdonokat értékesít az állam, elveszi az emberektől a tópartot.

Arról beszélt: Balatonaligán lakópark-szörnyet építenének a tópartra, amivel elértéktelenítik a többi ingatlant és komoly környezeti károkat is okoznak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte: az elmúlt évek legnagyobb Balaton-fejlesztési programját nevezte szörnynek a képviselő, hozzátéve, tömeges privatizációkra a szocialista kormányok idején került sor.

Kiemelte:

az utóbbi évek fejlesztései során magánszállások közel 17 ezer szobája újulhatott meg, a balatoni strandok háromnegyede kapott fejlesztési hozzájárulást, és minden remény megvan arra, hogy a következő években szintet lépjen a balatoni hajózás.

KDNP: az ellenzék egy hataloméhes, piti fenyegető banda

Nacsa Lőrinc (KDNP) ízléstelennek nevezte, hogy a koronavírus-járvány és a válsághelyzet ellenére a baloldal elkezdte 2022-es kampányát. Szerinte az ellenzék nem a vírus ellen védekezik, hanem minden alkalmat megragad, hogy a kormányt támadja és fenyegetőzik.

Közölte,

a baloldal programja az, hogy a jobboldali értelmiséget földönfutóvá teszi, ha kormányra kerül.

Közölte, az ellenzék nem demokrata, nem fontos neki a jogállamiság és messziről sincs köze az igazi európai értékekhez. Úgy folytatta, az ellenzék „egy hataloméhes, piti fenyegető banda, aki Gyurcsány Ferenc vezetésével és kegyét keresve nemcsak valaha volt elveiről, de minden alapvető politikai és emberi józanságról lemondott”.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, „kísértet járja be az ellenzéki pártokat, a kommunizmus kísértete”, ami vírusként terjed, különböző mutációit lehet hallani az ellenzéki megszólalásokból.

Hangsúlyozta, Magyarország ma demokrácia, fosztóképző, liberális, népi jelzők nélkül, egy olyan ország, ahol egy választáson kell a pártoknak megméretniük magukat, majd jogállami keretek között kell gyakorolni a hatalmat.

Fidesz: Esterházy János életműve példa

Németh Zsolt (Fidesz) a 120 éve született Esterházy Jánosról, a két világháború közötti felvidéki magyarság politikai vezetőjéről emlékezett meg. A kormánypárti képviselő méltatta Esterházy János tevékenységét a magyar-lengyel, a magyar-szlovák kapcsolatok területén.

Elmondta, Magyarország májusban kezdődő Európa tanácsi elnökségekor érdemes figyelembe venni a felvidéki magyar politikus következetes kiállását az emberi jogok érvényesüléséért. Szerinte Esterházy életműve arra példa, hogy az emberi jogok nem az ENSZ-ben, nem az Európa Tanácsban, hanem mélyebben gyökereznek, a keresztény erkölcsben és tanításban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, Esterházy János misszióként tekintett saját életére is, olyan küldetésként, amelynek célja a Kárpát-medence népeinek békés együttélését biztosítani.

Hozzátette:

Esterházy a kontinenst a nemzetek Európájaként képzelte el, amelynek legerősebb tartóoszlopa a kereszténység.

Elmondta, Esterházy élete tanít a szülőföld és a nemzet szeretetére, az európaiságra, a regionalizmusra, elvhűségre és kitartásra.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában