vizsgálat indult

2019.01.08. 22:18

Drón észlelése miatt rövid időre leállították a felszálló forgalmat Heathrow-n

Rövid időre felfüggesztették a felszállásokat kedd este a londoni Heathrow repülőtéren. Nem egészen háromnegyed órás szünet után a felszálló forgalom újraindult. A budapesti járat egyórás késéssel szállt fel.

Nagy-Britannia és egyben Európa legforgalmasabb repülőterének közleménye szerint a repülési biztonság fenntartása indokolta az intézkedést. Heathrow a Scotland Yard bevonásával vizsgálatot indított az ügyben.

A rövid közleményből nem derült ki, hogy a drónt pontosan hol észlelték, de valószínűsíthető, hogy a London nyugati határán fekvő légikikötő északi pályájának környékéről lehetett szó, mivel kedd este ezt használták felszállásokra.

A párhuzamos déli pályán folyamatos volt a leszálló forgalom.

Heathrow-n, amelynek környéke sűrűn lakott, a zajterhelés egyenletesebb elosztása végett napi és heti rotációs menetrend alapján váltogatják, hogy mikor melyik pályát használják fel- és leszállásokra.

Heathrow kedd esti közleménye szerint a forgalom újraindult, de a repülőtéri hatóságok a Scotland Yarddal és a légiforgalmi irányítással együttműködésben folyamatosan figyelik a helyzetet.

A British Airways légitársaság Heathrow-ról Budapestre közlekedő kedd esti járatának indulási időpontja éppen a zárlat időszakára esett. A gép végül egyórás késéssel, közép-európai idő szerint este fél 9 előtt nem sokkal felszállt.

Ha nem sikerült volna újraindítani rövid idő alatt a felszállásokat, előbb-utóbb a leszálló forgalmat is le kellett volna állítani. Csúcsidőszakokban ugyanis átlagosan 55 másodpercenként érkeznek és indulnak a repülőgépek, és a repülőtér hamar megtelt volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában