zavarja a mentést

2019.06.09. 18:40

Tilos a drónozás a Duna fölött

A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig – hívta fel a figyelmet a Terrorelhárítási Központ (TEK) vasárnap.

A hétfő óta érvényben lévő korlátozást a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője rendelte el. Területig – hozzávetőleg – az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométert tart a korlátozás.

A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, valamint a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők.

Korlátozás idején a pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett repülés sem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja.

„A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági vagy büntetőeljárást von maga után” – írták.

A TEK közleményében kitért arra is, hogy a roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

Már le is kapcsoltak egy drónozót a rendőrök

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységeinek jelzése alapján intézkedett egy 44 éves férfivel szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában.

A férfi a reptetés tényét elismerte, a rendőrök feljelentették a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában