Járvány

2020.09.12. 12:58

Egy hétre csökkent a karantén ideje Franciaországban

Emmanuel Macron elismerte, hogy a helyzet látványosan romlott, de kizárta a tavaszihoz hasonló általános karantén bevezetését.

Egy hétre csökken az elkülönülés ideje a koronavírusos fertőzöttek és a velük kapcsolatba kerültek számára Franciaországban az eddigi két hétről – jelentette be pénteken Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy csaknem 10 ezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma.

Az úgynevezett egészségügyi védelmi tanács ülése után – amelyet Emmanuel Macron államfő vezetett – a miniszterelnök elismerte, hogy „a helyzet látványosan romlott”, de kizárta a tavaszihoz hasonló általános karantén bevezetését.

„A vírus intenzitása nem csökken, és még néhány hónapig itt lesz velünk, muszáj megtanulnunk vele élni anélkül, hogy egy általános karantén logikája felé haladnánk” – hangsúlyozta Jean Castex.

A miniszterelnök szerint nem szabad „a társadalmi, a gazdasági és a kulturális életet zárójelbe tenni” az esetszámok emelkedése miatt.

„A tudományos tanács javaslatára, az elkülönülés idejét hét napra csökkentjük, azaz annyi időre, amennyi a tényleges fertőzésveszély ideje” – mondta a miniszterelnök. „Fontos, hogy mindenki szigorúan betartsa ezt az elkülönülési időt, amelyet ellenőrizni fogunk” – tette hozzá.

Franciaországban eddig nem létezett hatósági karantén, és az orvosilag ajánlott házi karantént sem ellenőrizték.

A társadalombiztosítás regionális hivatalai mintegy 2 ezer embert vesznek fel a következő napokban a fertőzöttek kapcsolati láncai feltárásnak megerősítésére. Az egyre nagyobb esetszámok és a létszámhiány miatt egyre lassabban tudják a hatóságok feltárni egy-egy fertőzött kapcsolatait.

A kormányfő jelezte, hogy a szűrési politikát is megerősítik és differenciálni fogják az egészségügyi hatóságok azért, hogy a tünetet produkálók előnyben részesüljenek, és ne keveredjenek a tesztelőhelyeken a tünetmentes emberekkel. Amióta ugyanis ingyenessé és tömegessé vált a tesztelés mindenki számára, kígyózó sorokban várakoznak az emberek a rendelőintézetek előtt, és sok helyen napokat kell várni a tesztelés eredményére.

A kormány a száz megyéből pénteken 42-t nyilvánított a vírus intenzív terjedése miatt vörös övezetnek az eddigi 28 helyett. Ezekben a megyékben 100 ezer lakosra több mint ötven fertőzött jut, s ezért a prefektusok korlátozó intézkedéseket rendelhetnek el. A miniszterelnök jelezte, hogy a már jelenleg is kötelező maszkviselésen túl a déli Bordeaux-ban, Marseille-ben és Francia Guyanán további korlátozásokra lehet számítani, amelyekről helyi szinten fognak dönteni.

A járványmutatók elsősorban a déli országrészben romlottak az elmúlt napokban, a francia Riviéria területén a kórházi ápoltak száma is jelentős emelkedésnek indult, s a Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív ágyak Marseille-ben már beteltek.

A pozitív tesztek aránya napról napra emelkedik, csütörtökön elérte az 5,4 százalékot.

A kórházakban jelenleg 5096 fertőzöttet ápolnak. Lélegeztetőgépre naponta átlagosan nyolcvan beteg kerül, míg a múlt héten ötven volt a napi átlag. Jelenleg 615 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályokon.

A járvány tetőzésekor áprilisban több mint hétezer súlyos beteg volt lélegeztetőgépen, számuk június 30. óta először emelkedett hatszáz felé.

Az áldozatok száma a járványügyi korlátozások feloldása óta napi húsz körül mozog: csütörtökön 19-en vesztették életüket, ezzel 30 813-ra emelkedett a Covid-19-fertőzésben elhunytak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában