Járvány

2021.07.07. 09:32

Egy héttel meghosszabbították Sydney járványügyi zárlatát

Ausztráliában a felnőtt lakosság alig kilenc százalékát oltották be teljesen, ezért attól tartanak a hatóságok, hogy a delta variáns terjedése gyorsan kicsúszhat az ellenőrzésük alól.

Egy héttel meghosszabbították szerdán Sydney járványügyi zárlatát, a hatóságok pedig arra figyelmeztették az ország legnépesebb városának lakóit, hogy tovább növekedhet a fertőzések száma az Indiából eredő, erősen fertőző delta vírusvariáns jelenléte miatt.

Az ország lakosságának ötödét adó ötmilliós város június 26. óta van vesztegzár alatt. A szigorú, otthonelhagyási tilalomra is kiterjedő intézkedéseket pénteken oldották volna fel, de a szerdai döntéssel még egy hétig, július 16-ig érvényben maradnak. Pénteken ér véget az iskolákban a téli szünet, de a diákok távoktatásban fognak tanulni jövő hétfőtől.

Glady Berejiklian új-dél-walesi miniszterelnök úgy nyilatkozott szerdán, hogy a delta vírustörzs megváltoztatta a „játékszabályokat”, mert rendkívül könnyen terjed, ragályosabb bármelyik eddigi vírusmutációnál.

Sydneyben 350 fertőzöttet vettek nyilvántartásba azóta, hogy három hete regisztrálták az első fertőzöttet, egy limuzin sofőrjét, aki akkor kapta el a fertőzést, amikor amerikai pilótákat szállított a reptérről.

A város mostani zárlata a második a koronavírus-járvány megjelenése óta.

A szigorú zárlatok, gyors kontaktkutatás és a járványügyi szabályok fegyelmezett betartásának köszönhetőn Ausztrália eddig könnyen vészelte át világjárványt, viszonylag kevés ember kapta el a betegséget. A 24 milliós országban eddig valamivel több mint 30,8 ezer fertőzöttet és 910 halálesetet regisztráltak. Tavaly október óta csak egy halálos áldozata volt a vírus okozta Covid-19 betegségnek: egy nyolcvanéves férfi áprilisban halt meg. Külföldön kapta el a betegséget, és hotelkaranténban derült ki róla, hogy fertőzött.

Ausztráliában a felnőtt lakosság alig kilenc százalékát oltották be teljesen, ezért attól tartanak a hatóságok, hogy a delta variáns terjedése gyorsan kicsúszhat az ellenőrzésük alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában