fokozódó erőszak

2020.09.22. 16:48

Egy tálib parancsnokkal és három társával végeztek az afgán erők

Egy tálib parancsnokkal és három felkelővel végeztek az afgán erők az Afganisztán északi részén található Badahsán tartományban – közölte Nik Mohammad Nazari tartományi kormányzati szóvivő kedden.

A tálibok kedd reggel biztonsági ellenőrző pontokra támadtak Ragisztán körzetben, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A golyózáporban a felkelők egyik parancsnoka, Mavlavi Ataulláh életét vesztette. A támadók végül visszavonultak – mondta el a tisztségviselő.

A szóvivő szerint a parancsnok fontos tisztséget töltött be a tálibok badahsáni katonai bizottságában, és halála jelentős veszteség a felkelőknek a térségben. Az összecsapásban két rendőrtiszt is megsebesült – tette hozzá Nazari.

Légicsapásokban további öt szélsőséges életét vesztette, és három megsebesült az észak-afganisztáni Szári-Pul tartomány Szozma Kala körzetében hétfőn – közölte a tartomány rendőrség. A tálibok itt is biztonsági ellenőrző pontokra támadtak, amikor vadászgépekkel célba vették őket – állt a keddi közleményben.

A tálibok az elmúlt időszakban fokozták támadásaikat annak ellenére, hogy szombaton Dohában béketárgyalást kezdtek a kabuli kormánnyal. Hétfőre virradóra öt tartományban hajtottak végre támadásokat, amelyekben az afgán biztonsági erők legalább 53 tagja vesztette életét és 51 megsebesült.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt két hétben 98 civil vesztette életét, és további mintegy 230 sebesült meg az országszerte dúló erőszakban.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja – aki hozzájárult a béketárgyalások megvalósulásához – sajnálatosnak nevezte az erőszak fokozódását.

Az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke, Abdulla Abdulla tűzszünetre szólította fel a lázadó tálibokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában