Egészségügyi közfinanszírozás

2017.09.08. 10:03

Egymilliárd forint ultrahangkészülékek beszerzésére

A közfinanszírozott egészségügyi intézmények számára megnyíló pályázati keretről Ónodi-Szűcs Zoltán tett bejelentést.

Az egészségügyért felelős államtitkár pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: jó lenne, ha minden intézmény tudna élni ezzel a lehetőséggel, hiszen alapvető cél a betegellátás minőségének javítása.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kifejtette, a pályázatra közfinanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények pályázhatnak, egy intézmény több szakmacsoportra is nyújthat be pályázatot, de szolgáltatónként maximum öt gépre lehet pályázni.

A nyertesek minimum 10 millió, maximum 50 millió forintot nyerhetnek el, és várhatóan 20-100 lesz a támogatott intézmények száma – ismertette.

A fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette: szeptember 11-től október 10-ig jelentkezhetnek az intézmények, és egyszerűsített eljárásrendű pályázatról lévén szó a beérkezés sorrendjében bírálják el a dokumentumokat.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, korábban úgy tűnt, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban csak 70 milliárd forintot lehet majd az egészségügyre fordítani, de mára jól látszik, hogy ez a forrás több lesz mint 160 milliárd forint, 19 fejlesztéssel.

Hozzátette: ebben a ciklusban a betegellátás fejlesztésére helyeződik a hangsúly, és 2017 első félévében már 91 milliárd forintos fejlesztés indult meg.

Schanda Tamás a sajtótájékoztatón beszámolt egy korábbi pályázat eredményéről is. Mint elmondta, a speciális higiénés eszközök, berendezések beszerzésére irányuló pályázat révén ötven egészségügyi intézménynél kezdődhet a beszerzés 7 milliárd forintos keretösszeggel.

Ezen a pályázaton átlagosan 138 millió forintot nyertek el az intézmények, volt, amelyik 20,5 milliót, de olyan is, amely 200 millió forintot kapott.

A közfinanszírozott alapellátásban dolgozó fogorvosok szerdán zárult tiltakozó akciójával kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán kérdésre válaszolva azt mondta, folyamatosan tárgyalnak az orvosokat képviselő kamarával, hiszen „mindkét félnek van tennivalója az ügyben”.

Hozzátette: a kamara is konstruktív volt a tekintetben, hogy érdemes lenne felülvizsgálni, az ellátásban milyen eljárásrendek legyenek, mit kell nyújtania a fogorvosnak és azt hogyan lehet kontrolláltan finanszírozni.

Hétfőn tiltakozó akcióba lépett a 2800 közfinanszírozott fogorvosi praxisból 700, amelyben azt vállalták az orvosok, hogy három napon át csak a sürgős beavatkozásokat végzik el a tb-támogatott rendeléseken.

A fogorvosok ezzel a demonstrációval tiltakoznak az ellen, hogy évek óta sokkal kevesebb pénzt kapnak a betegellátásra, mint amennyiből praxisaik még működtethetők. Az ő ellátmányuk töredéke annak, mint amennyit az alapellátás másik nagy csoportjára, a háziorvosokra fordít az állam.

Az egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, értékelte a fogorvosok akciójának lebonyolítását is, ebből is látszik, hogy ez egy figyelemfelhívás, és nem a „perem átszakításáról” van szó, ezért folytatják a tárgyalást a kamarával.

Borítókép:

Ultrahangos vizsgálatot gyakorolnak a hallgatók a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának Medi Skills Lab oktatóközpontjában 2016. március 2-án.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában