Ország-világ

2021.09.25. 17:25

Egyre rejtélyesebb a balesetben szétszóródott előválasztási szavazólapok esete (videó)

Rengeteg előválasztási szavazólap szóródott szét egy baleset során az M3-ason. A betonoszlopnak csapódó autóból nemcsak a gyanús szavazólapok, hanem nagy mennyiségű készpénz is előkerült. A baloldali pártokat kérdezték, de egész máshonnan jött válasz, ami viszont tele van érthetetlen ellentmondással.

Az ügy több kérdést is felvet: melyik pártnak lehet köze a nyilvánvalóan szabálytalan szállításhoz? Mire kellett ennyi készpénz? Kezdeményez-e vizsgálatot az ügyben a baloldal, vagy mivel az egész előválasztás csupán színjáték, a Gyurcsány-show része, egyszerűen inkább nem vesznek róla tudomást? A baloldali pártoknak küldték el kérdéseiket, de nem tőlük érkezett válasz. Ráadásul ettől a választól az egész ügy még rejtélyesebb lett – írja az Origo.

Ahogy arról beszámoltunk, Gödöllő térségében történt szerdán súlyos baleset az M3-ason, amelynek során az autóból rengeteg előválasztási szavazólap szóródott szét. Az autó rommá tört, a sofőr pedig azóta is az életéért küzd. A balesetről készült képeken jól látszik, hogy milyen sok szavazólapot szállítottak az autóban.

Ráadásul az Origo információi szerint

jelentős összegű készpénz is előkerült az autóból,

és borsodi forrásból arról is értesültek, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből szállították a szavazólapokat.

Fotó: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Bennfentes internetes portál elment a baleset helyszínére, videóján jól látszanak a szavazólapok, amelyek között nemcsak miniszterelnök-jelölti, hanem egyéni kerületi szavazólap is van. A Bennfentes szerint az autót egy edelényi, Miskolc melletti szalonból hozhatták el, így arra következtetnek, hogy a sofőr is onnan származik (a portál szerint életveszélyes állapotban ápolják kórházban).

„Ez a körzet pedig az autós ügyeiről egyébként is elhíresült Jakab Péter terepe,

a Jobbik miniszterelnökjelölt-jelöltje ugyanis miskolci illetőségű” – írják.

A gyanús szavazólapok szállításáról a baloldali pártokat is megkérdezte az Origo. Érdeklődtek, hogyan kerülhetett ennyi lap az autóba, melyik előválasztáson induló pártnak lehetett köze az esethez. Arról is kérdezték őket, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot az Országos Előválasztási Bizottságnál az ügyben. Hiszen egy valódi választás során a szavazólapok efféle szállítása teljesen szabálytalan lenne.

Ez pedig megint csak azt mutatja, hogy az előválasztás csupán komolytalan színjáték.

Az autóban talált pénz is felvet kérdéseket, arról is kérdezték a pártokat, hogy megerősítik-e, hogy nagy összegű készpénz volt az autóban, és ha igen vajon mire kellett ennyi pénz?

Válaszolt az ellenzéki előválasztási szervezet

Később az Origó frissítette a cikket, mivel annak megjelenése után közvetlenül érkezett egy furcsa e-mail az „Országos Előválasztási Irodától” – ami azért érdekes, mert a pártokat kérdezték, de ők nem válaszoltak.

Az Országos Előválasztási Iroda válaszában először azt írta, hogy itt semmi szabálytalan nem történt, mert a szavazólapok nem voltak hitelesítve. Azokat egy aktivista szállította. Azt is állították, hogy „a szavazólapok egyedi QR-kóddal vannak ellátva, amit a szavazási folyamat során digitálisan hitelesítenek a sátrakban. Tehát egy-egy szavazólap önmagában semmit nem ér a beolvasott QR-kód nélkül, hiszen úgy érvénytelen”. Hozzátették még, hogy szavazási időszakon kívül nem lehet szavazni, a baleset pedig éjjel történt (ez nem világos, hogy mennyiben bizonyíték arra, hogy nem történt visszaélés, hiszen senki nem állította, hogy az autópályán akartak vele szavazni).

A válaszban ezután jön két furcsaság.

Az egyik, hogy a válasz azt sugallja, hogy ezek kitöltetlen szavazólapok voltak, amivel még nem szavaztak. Csakhogy: a baleset az M3-as Budapest felé tartó oldalán történt.

Miért szállították a borsodi körzet kitöltetlen szavazólapjait Borsodból Budapestre? Ki töltötte volna ki őket Budapesten?

Másrészt váratlanul kiderül, hogy „a balesetet követő napon Borsod 3-ban a szavazás felfüggesztésre került, az érvénytelenített szavazólapok (miniszterelnöki és egyéni jelölti) helyett újakat gyártottunk, melyeket még aznap eljutattunk Ózdra és azzal indult újra a szavazás”.

De ha nem történt semmi szabálytalan, semmi rendkívüli, a szavazólapok kitöltetlenek voltak és nem szavazott velük senki – akkor miért kellett leállítani a szavazást?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában