Migráció

2021.06.19. 22:05

Egyre több illegális bevándorló száll partra Olaszországban

Több mint 1500 migráns ért partot Olaszországban egyetlen nap alatt, többségüket Lampedusa szigetére vitték, ahol ismét problémák akadtak az elszállásolásukkal.

Alig egy hónapja tért vissza a vizekre az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet egy új, GeoBarents nevű hajóval, ennek köszönhetően egyre több illegális bevándorlót szállítanak Olaszországba. Az elmúlt napokban csak ez az egy NGO 410 migránst szállított át az európai kontinensre – írja a V4NA hírügynökség.

A civil szervezet először Máltán akart kikötni, de a hatóságok megtiltották ezt neki, ezért Olaszország felé vették az irányt, és ki is kötöttek Szicília szigetén. A fedélzeten tartózkodó migránsokat négy különböző helyről szedték össze Líbia partjaitól nem messze.

Líbiából a javuló időjárás miatt egyre többen mernek útnak indulni. Emellett a civil szervezetek is aktivizálódtak, és egyre nagyobb kapacitásokkal igyekeznek illegális migránsokat szállítani az Európai Unióba.

Lampedusa szigetét június 12-én reggeltől, sötétedésig nagyjából húsz hajó érte el, aminek köszönhetően ismét megtelt a helyi, 250 fő befogadására alkalmas Hotspot. A hatóságok ezért megkezdték az illegális bevándorlók átszállítását Szicíliába, ahol karanténba helyezik majd őket.

Míg folyamatosan szállítják az illegális migránsokat Olaszország területére a migránstaxik, addig a napokban egy különösen nagy felháborodást kiváltó bűncselekményt követett el egy illegális bevándorló.

A 26 éves nigériai férfi először megerőszakolt, majd pedig kirabolt egy 89 éves nőt Lomazzo városában, Milánó közelében. A migráns először betört a nő házába, majd elkezdett turkálni, értékek után kutatni a konyhában. Az idős hölgy lement megnézni, hogy mi történik, ekkor találkozott az erőszakos migránssal. A 26 éves férfi ahelyett, hogy elmenekült volna, elkezdte rángatni a nőt, majd pedig egy másik szobába hurcolta, ahol erőszakoskodni kezdett vele. Néhány perc után pedig elmenekült, és magával vitte a hölgy telefonját, aki ezek után elment az egyik, a közelében lakó gyermekének az otthonába, hogy elmondja, mi történt vele.

A nő fia hívta a rendőrséget, és a pontos személyleírásnak köszönhetően a támadót sikerült elkapni, aki egy hajléktalan, munkanélküli férfi, és egy elhagyatott épületben élt.

Az esettel kapcsolatban Matteo Salvini is elmondta a véleményét közösségi oldalán. Azt írta, „szolidaritásomat és támogatásomat szeretném kifejezni a hölgynek, aki ilyen borzalmas cselekményt élt át. Ezért kell lezárni a kikötőket, és felgyorsítani a kiutasításokat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában