Felrobbant a Fregat

2017.11.28. 14:30

Egyszerre 19 műholdat veszített Oroszország

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz szerint sem a Meteor-M 2-1 meteorológiai műholdat, sem a többi 18 a Vosztocsnij űrbázisról felbocsátott miniszputnyikot nem sikerült célpályára állítani. Egyes értesülések szerint a műholdak az Atlanti-óceánban zuhantak.

Vosztocsnij, 2017. november 28. Fellövik a Szojuz-2.1b rakétát a Vosztocsnij orosz ûrrepülõtéren 2017. november 28-án. A rakéta egy Meteor M mûholdat, valamint 18 kisebb mûholdat állít Föld körüli pályára. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

A Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta sikerrel startolt ugyan, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A Roszkoszmosz először azt közölte, hogy Meteor-M 2-1-el szakadt meg a kapcsolat, a műhold nem jutott el a kijelölt napszinkron pályára.

„A felbocsátás fő feladata a Meteor M 2-1 napszinkron pályára állítása volt. A Szojuz-2.1b hordozórakéta munkájának eredményeképpen a Fregat gyorsító blokkból és a Meteor-M űrszerkezetből álló fejblokkot a kijelölt köztes pályára állították, ugyanakkor az első tervezett kommunikációs munkamenet során nem sikerült kapcsolatot létesíteni az űrszerkezettel, mert az nem volt ott a célpályán”

- hangzott a Roszkoszmosz közleménye.

A TASZSZ hírügynökség a hivataltól származó forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy feltehetően felrobbant a Szojuz teherűrhajó Fregat nevű gyorsító fokozata. Az Interfax az űrhivatalból származó forrásokra hivatkozva azt írta,

az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy emberi hiba okozta a bajt, a hordozórakétába és a gyorsító blokkba táplált helytelen adatok miatt ugyanis a Fregat nem kellő tájolásban kapta az első impulzust,

ezért a gyorsító blokk a műholdakkal együtt visszatért a légkörbe és az Atlanti-óceánba zuhant.

A baj feltehető okáról szóló híreket a Roszkoszmosz hivatalosan nem erősítette meg.

A többi 18, szintén balszerencsével járt kis méretű űrszerkezet – az orosz Baumanyec-2, a kanadai LEO Vantage, a norvég AISSat-3, a japán IDEA, a svéd SEAM, valamint két amerikai Landmapper-BC, 10 amerikai LEMUR és a német D-Star One – kiegészítő teher volt.

A Meteor-M 2-1 – a Meteor-3M műholdcsoport harmadik tagjának – feladata a rendkívüli helyzetek és a klíma megfigyelése, és az időjárás-előrejelzés lett volna, egyebek között a polgári repülés számára.

A Föld magnetoszférája mágneses és elektromos mezőinek megfigyelésére szánt SEAM műholdat megépítő konzorciumban egyébként Svédország mellett részt vettek német, ukrán, amerikai, dán, magyar és olasz cégek is.

Borítókép: Fellövik a Szojuz-2.1b rakétát a Vosztocsnij orosz ûrrepülőtéren 2017. november 28-án. A rakéta egy Meteor M műholdat, valamint 18 kisebb műholdat állított volna Föld körüli pályára.

MTI / AP / Dmitrij Loveckij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában