Incidens

2019.07.28. 08:08

Elengedte az orosz halászhajót Észak-Korea

A phenjani hatóságok elengedték szombaton a Hsziangeilin-8 nevű orosz halászhajót, amelyet július 17-én fogtak el észak-koreai határőrök, mert állítólag megsértette az ország területi vizeit – közölte vasárnap a phenjani orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint az orosz külügyminisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült a hajó és legénysége szabadon engedését elérni. „Az észak-koreai fél (helyi idő szerint) 16 órakor értesítette V. L. Verevka kapitányt a szabadon engedésről, és a hajó 19 óra 30 perckor hagyhatta el Vonszan kikötőjét, innen (a dél-koreai) Szokcsó felé vette az irányt, ahol a legénység két dél-koreai tagja partra száll majd” – olvasható a diplomáciai képviselet állásfoglalásában.

A legénység egyik névtelenséget kérő tagja a TASZSZ orosz hírügynökség helyszínen lévő tudósítójának elmondta, hogy az észak-koreai hatóságok eltekintettek mindenféle büntetőintézkedés alkalmazásától, az incidenst teljességgel sikerült tisztázni. „A legénység teljes létszámban a fedélzeten tartózkodik, mindenki jól van” – fűzte hozzá a tengerész.

A 15 orosz és két dél-koreai halászt július 17-én vették őrizetbe észak-koreai határőrök, és Vonszan városának egyik szállodájában tartották őket fogva.

Oroszországnak viszonylag jó kapcsolata van Észak-Koreával, rendszeres kereskedelmi partnere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában